Wie ben ik en mijn loslaten? D.d. 4 januari 2017 Jansheeren Heemskerk
We zijn met 6 personen bij elkaar om het loslaten onder de loep te nemen vanuit ons persoonlijk perspectief.
Eerst maken we kennis met elkaar:
1 mw A: is mantelzorger van haar man en woont in Beverwijk.
2. dhr F: is gehuwd en ziet mensen om zich heen wegvallen, hij woont in Heemskerk
3. Mw L komt oorspronkelijk uit Lutjesbroek waar vroeger veel bewoners als Zouaven voor de Paus gingen vechten. Veel in het dorp herinnert daar nog aan. Het is een nogal besloten gemeenschap. Zij is blij dat ze daar niet meer woont. Zij woont in Heemskerk
4. Dhr H woont in beschermd wonen (BW) te Beverwijk
Ton en Martien zijn van het ISP dat deze middagen organiseert met het doel dat mensen hun verhaal kwijt kunnen en wat van elkaar kunnen leren.
Ton vertelt dat veel mensen het leven niet meer aankunnen en wegkruipen.
Verwarde mensen hebben geen zicht meer op de oplossing en draaien dan door.
Het ISP vangt mensen op, neemt door wat men zelf vindt en wilt, en helpt dan met het realiseren daarvan, door bijv. door te verwijzen naar materiele steun (repair-cafe) e.d.
Dhr H: de gemeente dringt erop aan dat de mensen uit de BW zelfstandig gaan wonen, en dat dan mensen uit de psychiatrie kunnen doorstromen naar de BW. Het BW kost de gemeente geld.
Ton: bij het ISP komen mensen soms met grote tassen, maar wij pakken het niet uit, dat moeten ze zelf doen. Wij adviseren hoe en wat, en zijn een steuntje in de rug als nodig. We laten de regie zoveel mogelijk bij de klant en werken samen naar de oplossing.
Mw L: De gemeente bezoekt de ouderen en inventariseert hun noden.
Mw A: ja, maar ze doen er niets aan, je blijft gewoon met je dingen zitten.
Ton: mensen moeten zien te overleven, het welzijnswerk en de zorg wachten op als het uit de hand loopt, dan pas komt er indicatie voor zorg! De ambtenaren moeten 30 % gekort worden. Het ISP pakt gewoon alles aan en werkt samen met de klant en mogelijk professionele hulpverlening naar de oplossing toe. De mensen zijn meer individualistisch dan vroeger. Het vastklampen aan je familie of buren is niet meer in zwang. Je moet iets te bieden hebben. Maar wij zijn geen redders. Wij staan naast de klant en steunen. Je moet als mens tegenwoordig vaak loslaten.
Mw L. Mijn buren zijn na lang samengeleefd te hebben toch gescheiden, het was toch opeens!
Dhr F: ik kom niet meer aan het ordenen van mijn eigen dingen toe. Ik kom hier om wat te leren van elkaar.
Mw A. is hier omdat haar man van 86 alzheimer heeft. Hij zat al vroeg na een ongeval in de WAO, dus ze is wel wat gewend. Hij heeft ook hartproblemen, maar kan niet meer geopereerd worden, . Maar toch moet ze loslaten, daarom is ze hier, samen met mw L. Hij gaat 3 maal per week naar de dagopvang. Nu zit ie thuis achter de buis!
Martien: is er geen respijtzorg,dat u er even uit kan?
Mw A: doet als enige Niet Aangeboren Herstenletsel -partner mee met groep van lotgenoten-partners van Aangeboren Hersenletsel.
Ton Als hij overlijdt, heb je dan nog zin in het leven?
Mw A: ja! Ze heeft veel vriendinnen verloren de laatste tijd, ze vindt het moeilijk om dit een plaats te geven. Is daarom Yoga gaan doen, hier heeft ze veel baat bij. Daar vindt ze een leerweg naar een eindpunt. Loslaten hoort daar ook bij.
Ton is mantelzorger van zijn ex. Zij is 91 jaar oud en heeft ook beperking. Zij wil hem bij zich houden, "Waar moet je nou weer naartoe?". Het kost hem moeite om in alle vriendelijkheid, zonder verwijten, toch zijn eigen gang te kunnen gaan. De scheiding is lang geleden en hij slaapt er 2 nachten per week. Er is een schrift waar de aanwezigheid wordt beschreven. Hij zet haar pap klaar in de keuken. Ze ligt veel op bed.
Mw A: Er is een maatje Z actief, en nu sinds kort ook een Alzheimer Case-manager. Deze vindt dat mw A altijd voor haar man moet klaarstaan, omdat vreemde gezichte verwarrend kunnen zijn.
Ton: de ´Eigen Kracht Centrale´ zou een manier kunnen zijn om zaken op een rij te krijgen.
Misschien is de bescheiden financiering ervan onder te brengen bij de WMO van gemeente Heemskerk.
Dhr F komt niet voor dit soort loslaten, hij werkt vrijwillig 2 dagen bij de Kringloop. Zijn vrouw wil dat hij het vrijwilligerswerk stopt. Zo zou hij meer tijd hebben voor klusjes in huis. Maar de heer F. vindt het leuk omdat hij bij de kringloop ook andere mensen ontmoet. Hij zwemt ook 2 dagen per week samen met zijn vrouw. Hij gebruikt zijn PC voor het typen van brieven en voor cryptogrammen.
Martien vertelt dat de mijnwerkers in Limburg bij de sluiting van de mijnen thuis kwamen, en dat de vrouwen de mannen de straat op stuurden, zij wilden zich niet gek laten maken. De mannen ontmoetten elkaar in de kroeg, zo kwam er weer werk voor de verslavingszorg.
Mw L: heeft ook baat bij de Yoga, de trainer is een wijze man, hij zegt dat je nooit mensen de schuld moet geven. De dochter van mw L is uit het leven gestapt. Ze liet 3 kinderen en haar man achter. De man was autistisch en een van de kinderen misschien ook. Zij heeft lang nagedacht over waarom haar dochter zichzelf van kant maakte, en heeft tenslotte begrip ervoor gevonden. De kinderen werden op school gepest: "jullie moeder hield niet van jullie!" Toen zijn vader en kinderen in therapie gegaan. Doordat zij haar begrip had gedeeld, kwam het onjuiste verhaal tot stand dat oma de dochter zou hebben geholpen met het levenseinde, en dus medeschuldig was aan haar dood.
Ton vertelt dat hij een zwaar gehandicapte moeder heeft geassisteerd met haar afscheid van het leven. Na 2 dagen praten kwamen zij samen tot de conclusie dat het leven geen zin meer had.
Bij het heengaan draaiden ze "Fly me to the moon" van Frank Sinatra
Zij vertelt dat de ervaringsdeskundigen meer met hun gevoel bij de depressieve patienten zijn, hetgeen ze als heel warm ervaart.
Dhr H: herkent de verhalen niet echt. Hij is ook depressief, maar heeft de ervaring dat ook ervaringsdeskundigen het niet lang met hem volhouden.
Martien liep een grappenderwijs met een depressieve dame door de rosse buurt van Haarlem, was wel leuk, maar kan niet eeuwig duren.
Dhr H: vroeger had je nog de Smederij, een aanlooppunt waar je gewoon gezellig kon aanschuiven, zonder dat je iets moest doen. De Dagactiviteitencentra zijn tegenwoordig werkplekken, en dat lukt mij nu net niet meer. Waar kan ik heen?
Ton: vriendin belt vaak even op, heeft armbreuk. Maar kan gelukkig nog werken.
De Wissel (creatief) is nu op het terrein van Duin en Bosch en ook de Schans is allemaal dingen doen of werken.
Ton wat is de toegevoegde waarde?
Dhr H: in het algemeen vind ik iets leuk maar als het me moe maakt dan is de pret er gauw vanaf.
Hij heeft nog iets achter de hand. Het Beschermd Wonen biedt hem contact gelijkwaardig of therapeutisch
Martien oppert Centraal Wonen,
Dhr H: kan niet meedoen met samen koken
De Brulboei in IJmuiden heeft misschien geen drempel?
Mw L De Toneelgroep de kriek zingt smartlappen, daarin kan ik dingen loslaten. Ze is creatief, door de spanningen is ze sterker geworden.
Martien ouder worden maakt dat je veel mensen om je heen kwijtraakt.
Ton: Wat hou je nog over?
Ton: wegens het stoppen van de subsidie van gemeente Heemskerk kan deze gespreksgroep niet worden gecontinueerd, daarom wordt nu geen nieuw thema gekozen. Wel blijven we graag mensen bezoeken als ze daar prijs op stellen, en is bij problemen ook ons kantoor bereikbaar via 06 50486221 (Martien)
Verslag wie ben ik en mijn Naaste? Jansheeren Heemskerk 7 december 2016
We zijn vandaag met slechts 3 mensen bijeen, maar besluiten toch ons thema aan de orde te stellen.
Wegens de verhindering van Shali, is Ton is vandaag de gespreksleider, mw M komt even aan om hem dag te zeggen. Dhr A is helaas afwezig.
Mw S is van huis uit RK, is telkens getrouwd in de kerk, maar heeft nu niet meer veel met het geloof, ze gaat nu alleen nog naar de Hoogmis.
Ton vertelt dat hij en Martien samen vaak naar de lezingen gaan die de RK-organisatie BOAZ organiseert. Recent een lezing van hulpbisschop Mutsaerts en ook een van Antoine Bodaert.
De 7 sacramenten zijn afkomstig uit de Heilige Schrift en zijn de leiddraad in het leven.
Ton: de kerk is een bedrijf dat God verkoopt .
Martien: de evolutie is mogelijk gemaakt door God.
Ton: Bij Armageddon worden de witte schapen en zwarte schapen gescheiden.
Mw S: vraagt zich af waarom er zoveel ellende is, dat God dat allemaal toestaat.
Martien: God grijpt niet meer in; de mens heeft de vrije wil. De mensen doen elkaar van alles aan.
Ton: er zijn veel verschijnselen die zouden kunnen wijzen op het einde der tijden: gezinnen vallen uit elkaar , maar wie is mijn naaste?
Mw S: iedereen die mij laat barsten is niet mijn naaste!
Martien: Boudewijn de Groot zei eens: ik hou van de mensen die mijn platen kopen.
Mw S: met de één kun je leuk naar het koor gaan, met de ander bridge je, en weer met anderen kun je leuk samen koken. Het zijn allemaal mijn naasten.
Ton: muziek of spelletjes doen zijn een middel tot contact.
Dan ontstaat er een gesprek over schootmobiel of servicetaxi, de service taxi blijkt het meest aantrekkelijk, het te lang moeten wachten is wel een probleem, maar eerder afspreken lijkt te helpen. De planning van de ritten gaat nu naar Connexxion, de busjes zijn van 5 andere ondernemers.
We bellen de gemeente om het aan te vragen. Mw S zal worden benaderd.
Ton bezoekt een oudere die niet meer zo mobiel is. Het aankleden om uit te gaan kost veel energie.
De servicetaxi kwam soms te vroeg of je kwam ergens later dan gepland aan. We hopen dat het met de regiorijder in 2017 nu beter wordt met de nieuwe routeplanning door Connexxion.
Mw S: mijn naasten zijn ook mijn kinderen en kleinkinderen. Ik vindt het leuk als de kleinkinderen bij mij komen koken; geniet van hun verhalen en het is ook gezellig. Het biedt afleiding.
Ton: een man liep vroeger met een brandende kandelaar over de markt te Athene, op de vraag wat hij deed, antwoordde hij "ik zoek mensen!". Iedereen zoekt naar iemand waarmee je klikt; het gaat om gevoel!
Ton: hoe gelijkwaardig zijn de relaties met anderen?
Mw S: het is moeilijk aandacht te geven als mensen niet zitten te wachten op je aandacht.
Ton heeft een vriendin die aandacht nodig heeft, maar leuke kleding voor hem zoekt en hij luistert naar haar verhalen.
Martien: in Limburg drinken ouderen op een galerij elke dag koffie bij elkaar.
Ton: in Sicilie is een dorpje waar mensen heel oud worden. Zij werken en kleppen met elkaar tot het laatst in hun tuintjes. Hoe kun je eenzaamheid verminderen is in het nieuws.
Martien: Vrienden vinden via Facebook, leuk positieve familie en vrienden te vinden.
Ton: Jongeren daten steeds meer, meestal maar kort
Thema volgende keer 4 januari 2017 om 14 uur te Maltezerplein 1 te Heemskerk met het onderwerp: Wie ben ik en mijn loslaten?
verslag Martien Luijcks met dank aan Ton
Wie ben ik en hoe kan ik mijn blijheid (terug) vinden? 2 nov 2016
Deze maand waren er niet zoveel mensen op onze bijeenkomst, maar het thema van deze maand was wie ben ik en hoe vind ik mijn blijheid (terug).
Die mevrouw S was een beetje vroeg aanwezig. Martien vroeg haar hoe het met haar ging, want vorige maand zei die mevrouw dat zij zich eenzaam voelde. Het gaat nu wat beter met haar omdat zij nu meedoet aan verschillende clubs om niet alleen thuis te zitten.
Om 14u sloot de heer A zich ook bij de bijeenkomst aan.
Mw. S vraagt aan de dhr A hoe lang hij zijn scootmobiel al heeft.
Dhr A zei: vanaf 2013. Mw S vraagt of hij aan de scootmobiel is gewend geraakt? Dhr A zei dat je daar niet aan kan wennen, Mw S vraagt zich af hoe zit het met die scootmobiel in de verkeer want zij heeft altijd gefietst en auto gereden; zij denk dat het is gevaarlijk is om met die scootmobiel in de verkeer te rijden.
Dhr A zei dat hij kan rijden op fiets- en ook op wandelpaden. Zij vraagt of de mensen daar niks van zeggen? Hij zegt nee, de mensen vinden dat niet erg.
Dhr A zegt ook dat de scootmobiel eigenlijk te klein voor hem is. en hij heeft het al lang tegen de Gemeente gezegd maar ze geven hem geen andere scootmobiel. Hij moet dan gewoon leven met die scootmobiel dat hij nu heeft, vooral omdat hij zijn benen omhoog moet houden en hier goede beensteunen zijn..
Mw S vraagt aan Shali onze stagiere of zij STENO heeft geleerd op school, maar Shali heeft dat niet geleerd. Mw S vertelt dan dat zij heeft het wel geleerd en zij vond het interessant, zij vertelt ook dat toen zij nog werkte zij ook STENO moest gebruiken. Met STENO kun je heel snel gesprekken volgen en registeren.
Daarna vraagt Martien hoe ze het vorige verslag vonden.
Mw S moet de verslag nog lezen, maar dhr A heeft tegen Shali onze stagiere gezegd dat hij vind dat zij veel dezelfde woorden in het verslag gebruikte. Shali zei dat zij Nederlands wel een beetje moeilijk vindt Maar zij gaat er aan werken in het volgende verslag en haar begeleider Martien zal haar ook helpen.
Dan vraagt Martien aan dhr A hoe híj zijn blijheid terugvond? Hij zegt dat hij zijn blijschap altijd in Jezus vindt; bij hem kan hij altijd blij zijn.
Martien; en waar vindt mw S haar blijheid? Mevrouw S zegt dat zij niet meer blij was vanaf het overlijden van haar laatste man. Zij weet niet waar zij haar blijheid terug kan vind. Zij zegt dat zij vaak blij was maar zij was niet echt blij Maar sinds kort komen drie kleinkinderen eens per week bij haar om voor haar te koken. En zij vind het leuk om haar klein kinderen te horen babbelen, want ze praten over belangrijke dingen zoals over school e.d.
Maar zij vind het jammer dat ze wel voor haar koken maar haar niet vragen wat wil zij eten,
Martien vraagt aan mw S waar zij haar steun vind. Mw s: praat soms met haar overleden moeder.
Dhr A vraagt aan haar waarom praat je met je moeder en niet met Jezus? Zij zegt omdat zij een goeie band met haar moeder heeft.
Martien heeft ook mee gedaan aan het gesprek en hij vind zijn blijheid in zijn werk, filmpjes van facebook kijken en contact hebben met mensen. Hij heeft heel weinig contact met zijn dochter.
Dhr A heeft ook kinderen meer hij weet niet hoe ze heten en durft niet meer te hopen op contact. Hij vertrouw op Jezus.
Tenslote vraagt Martien: hoe vond u de bijeenkomst?
Mw S vond het gezellig en dhr A vond het wel een beetje interessant.
Hij moet nog nadenken of hij er volgende keer bij zal zijn. Martien vraag aan Shali en dhr A of ze ook zien dat de mw S meer blij is dan de vorige keren? Shali zei dat zij ziet dat de mw S blij was toen zij ging praten over haar kleinkinderen. En dhr A kon geen antwoord geven want hij kijkt weinig naar mw S omdat zij buiten zijn beeldveld zit. Mw S zal volgende tegenover hem gaan zitten.
Op de eind vraagt Martien over welk thema zullen we volgende maand 7 december 2016 praten En iedereen heeft gekozen voor Wie ben ik en mijn naaste en met als subkop: wie is mijn naaste?
Shali Rampenburg en Martien Luijcks
Wie ben ik en mijn nieuwe start? 5 oktober 2016
Het bericht over deze bijeenkomst stond alleen in het ouderblaadje, Martien had het persbericht wat laat verzonden. We zijn nu met 4 personen bij elkaar.
We hadden deze keer het thema wie ben ik en mijn nieuwe start. Deze maand waren er niet zoveel mensen bijeenkomst. Maar die gesprek begon toen Martien heeft aan het Mevrouw S gevraagd hoe gaat het met haar. En die mevrouw zei: niet zo goed want zij voelt zicht alleen. Zij went nog niet om alleen te zijn. En zij heeft niemand nog om mee te praten.
Daarna kwam de meneer A ook erbij en Martien heeft gezegd dat in de Metro krant stond dat als je vriendelijk iemand groet en die persoon ook vriendelijk terug groet dat dan soort klein geschenkje is dan je best kan genieten.
En meneer A vertelde dat dit ook net met hem gebeurde toen hij was onderweg en er was een mevrouw en haar kind aan het lopen en de vrouw en haar kind heeft van ver vriendelijk gegroet en ook hij heeft vriendelijk terug gegroet en dat vind hij leuk.
En daarna heeft Martien ook verteld dat hij moet iedere dag een stukje fietsen en de andere stukje moet hij lopen en er is een vrouw die bloemen verkoopt en Martien loopt langs en hij groet die mevrouw iedere dag vriendelijk en die mevrouw groet ook iedere dag vriendelijk en hij vind dat ook leuk.
En de mevrouw S heeft gezegd dat bij haar is het niet zo. En daarna heeft Martien gezegd dat binnen kort gaat hij nieuwe hoorapparaat krijgen. En die mevrouw S heeft gezegd dat zij al jaren die van haar heeft en dat iedere dag als zij op staan maakt zij klaar en gelijkt die apparaten aan. En dat soms is het vervelend want als bijvoorbeeld haar kinderen met haar praat en dat zij niet goed hoort zeg zij zeg ik versta je niet de kinderen zeggen heb je die dingen niet aan en zij vind dat vervelend. En bijvoorbeeld als zij uitgaan zij zeg die vriendin van haar om voor haar te zitten dan kan zij naar haar kijken en zij kan het dan makkelijk verstaand En Martien heeft gezegd dat het is laatst als je niet goed hoort want mensen moet met jou harden gaan praten en soms is het vervelend voor die persoon. En nu bijvoorbeeld nu praten iedereen die hem nu ken harder met hem en misschien moeten mensen nu weer wenen als hij nieuwe apparaat krijgt.
En daarna die meneer A voelt zicht niet goed en hij moest effen naar buiten gaan omdat hij niet zo goed voelt en hij moest even frisse lucht halen . Toen was hij weer terug en we ging over de thema van vandaag en Martien heeft aan Meneer A gevraagd wat is de nieuwe start van hem en hij heeft gezegd dat hij Jezus heeft gevonden door nood als intieme vriend die hem steunt door dik en dun.
En Shali onze staigiaire heeft haar nieuwe start gemaakt toen zij hier in Nederlands kwam wonen en softbal speelt.
Mevrouw S vertelt dat zij wil meer deelneemt aan verschillende activiteiten. Dat is een beetje haar nieuwe start, maar ze vindt niet overal aanspraak, of een goed gesprek, waarin je niet bang hoeft te zijn iets verkeerd te zeggen, want dat is weer uit te leggen. Martien hoopt dat ze dan toch minstens wel een beetje ontspanning in die activiteiten vindt.
Van de kinderen en kleinkinderen heeft ze niet veel te verwachten die hebben het druk druk druk.
Shali heeft wel mensen waarmee ze goed kan praten, maar niet zo veel.
Dhr A: de ziekte van deze tijd, familiebanden worden verbroken, door economische omstandigheden naar de rijke landen gaan.
Mw S zegt dat ze vaker in haar leven momenten heeft gehad waarop ze de vraag stelde: Wat doe ik met mijn leven? Ook na haar eerste man stelde ze die vraag. Met die vraag is ze nu eigenlijk ook weer bezig.
Martien is nu 10 dagen van het roken af, dat is zijn nieuwe begin.
En na eind van de gespreek heeft Martien gevraagd hoe vonden ze en Shali heeft gezegd dat zij vond het echt interessant en dat zij het jammer heeft dat die mevrouw S heeft niemand om te praten of iets leuk te doen.
Mevrouw S heeft gezegd dat zij vond het gewoon goed want iedereen nam deel aan het gesprek en er vielen geen pijnlijke stiltes. Ze weet nog niet of zij er naderhand een positief gevoel aan overhoudt!
Meneer A vond het een redelijk leuk gesprek.
Dan vraagt Martien welk thema voor 2 november a.s.?
we aarzelen er komt intimiteit naar voren, maar we kiezen samen voor:
Hoe kan ik mijn blijdschap (terug)vinden?
Verslag Wie ben ik en mijn aandacht en beïnvloedbaarheid? dd 7 september 2016
Wij zijn met zeven personen bijeengekomen om onze aandacht en beïnvloedbaarheid met elkaar te delen. Twee van ons zijn vandaag voor het eerst via een persbericht gekomen. Ze hadden meer mensen verwacht. Martien: bij een kleine groep kan je beter je verhaal kwijt
Ton is vandaag verhinderd en Martien neemt zijn taak als gespreksleider over. Ook Shali, een nieuwe stagiare van het ISP, is meegekomen om deel te nemen aan dit gesprek. Mw S is helaas afwezig.
Allereerst stelt Martien het verslag van de vorige keer (juli jl) aan de orde. Er is onduidelijkheid over de volgorde der pagina's. Martien zal paginanummers toe gaan voegen.
Dan volgt er een kort voorstelrondje.
Beide nieuwkomers kennen elkaar via een gezamelijk vrijwilligerswerk. Beiden zijn ook op het thema WIe en ik afgekomen, waarin zij zich sterk herkenden.
Dhr H en dhr A en Shali en Mw T en Martien stellen zich ook aan de dames voor.
Dan opent Martien het thema en geeft het woord aan dhr A.
Hij vertelt over de vechtscheiding waarin hij God vond. Zo werd hij beinvloed om te gaan prediken.
Hij vond aandacht vooral in Ghana waar hij soms voor grote groepen mensen preekte.
Dhr. H merkt op: wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
Martien stelt: in kerkelijke kringen is het vaak een kwestie van donaties en giften, dat ligt wat anders dan bedrijven, hoewel het er soms wel dichtbij komt.
Dhr H vertelt over de aandacht die hij krijgt van de begeleiding van de woonvorm waar hij (nog) woont. Zijn familie ziet hij niet vaak, daarvan krijgt hij niet veel aandacht.
Mw A : Ga iets leuks doen! Waarvan houd je? Dhr H houdt van wandelen en fietsen.
Mw A: kun je dan niet bij een wandelclub?
Dhr H: die wandelen vaak te lang, dat kan ik niet meer aan.
Martien: zoek je een maatje?
Dhr H. dat is voor mij niet makkelijk om me daaraan vast te leggen. Daarom is hij blij met deze middagen.
Dan mw A: zij bevindt zich in een moeilijke fase, in de Yoga vindt zij haar eigen verhaal met een historie van pesten om haar rode haar. Door de buikademhaling komt zij weer tot zichzelf op zoek naar een positief zelfbeeld. In het naaien voor anderen en ook masseren als vrijwilliger vindt zij voldoening.
Dhr A: de Yoga is volgens de bijbel een slechte zaak.
Mw A vertelt dat zij in de kerk van haar medeparochianen geen steun kreeg, alhoewel zij inziet dat dat ook door haar eigen afhouden kwam. Zij komt niet meer in de kerk, maar bidt wel nog, ze is dankbaar voor haar huwelijk en haar kinderen.
Mw C. komt uit een leven van altijd klaarstaan voor anderen en zo is ze hard aan zichzelf voorbij gelopen. Nu heeft ze een burn out, en leert nu genieten en weerbaar worden en nee leren zeggen, kortom probeert zichzelf te vinden.
Martien's collega X kan geen nee zeggen tegen een dame die voortdurend geldnood heeft. Zodoende heeft hij nu zijn huis moeten verkopen, het is al bijna een feit.
Mw A: heeft nu een keuze voor zichzelf gemaakt.
Dhr A: vraagt is die keuze wel realisties?
Mw A: ik heb nu geen last meer van verwijten, en voor mij gevoel zit God in ieder mens. Het ademhalen is de motor van iedereen. En ik geloof in engelen
Mw C was betrokken geraakt bij het vrijwilligerwerk door een lezing over duurzaam ondernemen. Het samen met elkaar iets voor mensen doen vindt zijn fijn. Er wordt ook aan de mensen die met vragen komen uitgelegd hoe en wat ze doen! Het is er gezellig.
Mw T: vroeger waren er techneuten die alles voor je deden, maar je niks vertelden over hoe en wat ze deden. Zij is blij te horen dat Mw A en Mw C. dat anders doen.
Mw C: door samen over onze ervaringen en ook over onze zoektocht naar onszelf te praten, voelen wij ons ook gesterkt. Het gaat bij mij erom weer te gaan voelen.
Dhr A: bedoel je alleen in het praten, of ook in het aanraken?
Mw C: ik probeer alle zintuigen weer te genieten, het proeven, het aanraken en het beleven van contacten.
Dhr A: hoe weet je dat je op de goede weg bent, jezelf niet bedriegt?
Mw C: ik voel blijdschap als ik deze weg ga.En aan de ogen van mensen kun je zien of ze zichzelf bedriegen. Dat leidt altijd tot ziekte. Voorheen me altijd uitgesloofd en telkens dat schuldgevoel het niet goed gedaan te hebben. Nu kan ik mezelf vergeven.
De wereld bekijk ik nu niet meer zo erbovenop, ik probeer meer afstand te houden om mezelf niet opnieuw te verliezen in mijn dienstbaarheid en totale opoffering.
Martien: ik voorkom mijn burn out door spelletje te doen, m.n. scrabble via mijn mobiel en laptop, dit geeft me gelegenheid ff afstand te nemen.
Mw A doet graag tekenen, bijv mandela's en ook engelen.
Dhr A: als je bidt tot wie bid je dan?
Mw A: tot God.
Dhr A: welke God? Maria moeder van God, toch hoogstens van Jezus,
Martien: maar Jezus is toch God? Jezus bekommerde zich om de mensen in nood en met name ook hen die verkeerde keuzes in hun leven maakten. De prostituee en de tollenaar. Zij konden kiezen voor Jezus volgen of doorgaan met zondigen.
Mw C: maar hoeren doen vaak heel goed werk, zo worden minder meisjes verkracht.
Martien: hoeren zijn maatschappelijk werk, bieden vaak een luisterend oor en een goed gesprek.
Mw T: Al te goed is buurmans gek. Daardoor kom je in burn out!
Mw C: Ga naar je basis, je eigen buikademhaling.
Dhr H: buik-ademen is erg belangrijk.
Mw. A: niet continue natuurlijk. De lat moet je niet te hoog leggen. Laat de stofzuiger even staan, gun jezelf even pauze.
Martien: soms geeft een diepe zucht lucht aan een hart vol smart.
Shali vertelt dat zij stage bedrijfsadministratie doet bij het ISP, haar ontspanning haalt zij uit haar softbal en ook haar werk (kaartjes controleren) bij de voetbalclub. Ook houdt ze van naar de film gaan. Ze wilde eigenlijk hotelmanagement doen, maar dat was nu nog te duur.
Dhr A herinnert zich zijn baan als toezichthouder. Toen kon hij nog tijdens het werk studeren. Nu is dat minder makkelijk.
Mw T vertelt nog over haar zus. Zij heeft een doof oor, en haar zus gaat vaak aan die kant van haar lopen. Dat vindt zij niet fijn.
Martien pak haar bij de arm en leidt haar naar de goede kant.
Mw C vraagt Shali of zij dansen vermoeiend vindt.
Shali antwoordt Ja. Mw C: als je met buikademhaling danst wordt je niet zo moe.
Dan wil Martien horen hoe iedereen het vond gaan?
Mw T: vond het prima
Shali vond het ook interessant en wil veel van anderen leren.
Dhr A: was erg warm, het was iets anders dan ik verwachtte van het thema beinvloeding, maar het kwam gelukkig wel ter berde.
Mw A : ik vond het een mooie middag, en ik heb genoten van iedereen.
Mw C vond het leuk
Martien vond het ook een goede bijeenkomst.
Tenslotte vindt iedereen Shali dapper dat zij naar Nederland is gekomen om hier te leren.
Dan vraagt Martien wat het nieuwe thema volgende keer 5 oktober a.s. zal zijn?
Hij stelt voor: "Wie ben ik en mijn nieuwe start". Iedereen stemt hiermee in
Verslag Martien 8-9-2016 met dank aan Shali
ISP- gesprek: Wie ben ik en hoe voel ik me vrij? Woensdag 6 juli 2016 in Jansheeren te Heemskerk
we zijn vandaag met 7 personen bij elkaar gekomen om het thema te bespreken.
Ton heet iedereen welkom en vraagt over het verslag van 1 juni?
dhr A meldt dat een opmerking gekscherend bedoeld was en dat het vader (niet zoekt, maar) mist kind moet zijn. (veranderd!)
Martien meldt dat het ISP soms met schoonheidscentra te maken heeft.
Mw T vertelt dat vrouwen met veel gezichtbeharing steun hebben aan elektrisch ontharen, zij helpt vaak m.n. vrouwen uit de psyschiatrie hetgeen tot grote vreugde leidt bij die dames. Zij staat altijd voor de mensen klaar..
Dan opent Ton het gesprek over: hoe voel ik mij vrij? Hij vraagt: voelen wij ons vrij?
Mw S: ik voel mij vrij van het moeten hebben van een baan, maar we moeten nu allemaal iets doen. Maar ook vrij om mijzelf te zijn!
Ton heeft jarenlang van een uitkering geleefd, maar wel zich nuttig gemaakt voor de jongeren en andere mensen om hem heen.
Dhr H kent Ton en Martien van een bijeenkomst in de Schans zo''n 15 jaar geleden.
Hij kreeg toen kritiek dat hij alleen maar leuke dingen deed, maar nu kan hij niet meer tafeltennissen, is nu wat ouder zodat het te vermoeiend is geworden.
Ton: voel je je vrij?
Dhr H Als ik me goed voel, dan gaat het wel, anders wat moeilijker, je gaat minderen, alles is wat beperkter. Hij doet nog eens per week mee aan activiteitentherapie, o.a. tekenen.
Ton haal je daar je gevoel van waardering en trots? Dhr H: je moet wat om handen hebben
Ton: is dat prettig of met de moed der wanhoop? Dhr H: er ergens tussenin.
Ton: het is een poging tot overleven? Dhr H: ja eigenlijk wel.
Dhr H zegt wel gedag tegen zijn buren maar heeft er verder geen contact mee.
Ton: voel je je vrij of gestuurd door de hulpverlening? Dhr H: woont in Beschermd Wonen en moet op zichzelf gaan wonen, hij denkt dat hij daar meer eenzaam zal zijn en meer alleen zal zitten. Martien je hebt in aanleunwoningen of zorgcentra vaak leegstand. Misschien een kans?
Ton: als je in een ziekenhuis bent opgenomen is dat tegenwoordig meestal van korte duur.
De politie heeft het druk met de verwarde personen.
Mw S voelt geen dwang, maar voelt zich toch niet vrij. Ze heeft mensen nodig, haar kinderen hebben het altijd druk met hun eigen leven. Ze hebben weinig tijd voor haar. Ze voelt zich tekort gedaan. Ze maakt niet zo makkelijk contact, en dingen die voor de ouderen worden georganiseerd zijn niet haar ding. Bridgen en zingen zijn wel haar ding. Maar niet in de vakantie.
Martien beaamt dat is een schande.
Dhr A had de Bios (gehandicaptenvervoer) een keer nodig voor een begrafenis, ze kwamen 3 kwartier te laat. Hij had bijna de condoleance misgelopen.
Mw S ik neem een gewone taxi als ik ergens op tijd wil zijn.
Ton: Connexxion gaat de coördinatie van het gehandicaptenvervoer overnemen.
Dhr A heeft bezwaar ingediend over slechts een zone mogen reizen.
Mw S: wat is vrij van mijzelf, teveel verlangen. Me te afhankelijk opstellen van anderen. Ze is 4 keer verhuisd de laatste jaren. Ze kent de buren nu nauwelijks. Alleen in geval van nood contact.
Mw T: sommige vrouwen zijn erfelijk belast met veel gezichtshaar. Soms komen meisjes op advies van hun tante, die al eerder bij mw T kwam. Zij verwijdert de haren definitief. Tot grote blijdschap
Dhr H vertelt dat hij zijn baardhaar met pincet verwijdert, moet dat soms herhalen.
Mw T: los van de verplichtingen van het leven, voel ik mij vrij.
Ton : als men AOW heeft zit men financieel wel goed, dan is dat makkelijk om je vrij te voelen
Mw H: volledige vrijheid is verwaarlozing, de hele dag stilzitten en niks doen. De familie niet zien is ook verwaarlozing. Wel stuurt de familie soms een SMS-je, maar verder hebben ze het druk en ziet hij ze alleen maar op zijn verjaardag.
Ton: een stagiare in een zorgcentrum viel het op dat de bewoners daar niet op de eerste plaat het eten of de zorg beter wilden hebben, maar wel dat ze meer met elkaar en anderen konden praten,babbelen en kleppen.
Mw S met m'n verjaardag komt iedereen samen en zijn we samen naar het Rijksmuseum geweest.
Martien: mijn vriendin in opname wordt met pasen, kerst en op haar verjaardag opgehaald. Een andere vriendin huurt samen met de hele familie wat huisjes bij Sporthuis Centrum. Daar werd een foto van haar met de kinderen en kleinkinderen gemaakt. Als je die foto ziet denk je dat het echt een leuke familie is. De kleinkinderen houden haar vanaf tablet via berichtjes wel op de hoogte van hun wedervaren: "ik ben nu op vakantie" e.d. Je hoort er wel of niet helemaal bij. De anderen vullen de contacten op hun manier in. Waar blijf je dan zelf?
Dhr A reageert: het gezin is uitgevlogen. Hij voelt zichzelf vrij als hij uit het lichaam kan stappen, het lichaam laat het afweten. Velen hebben het moeilijk met hun lichaam, maar eenzaam is niet alleen zijn; want Jezus Christus maakt hem vrij via de waarheid.
Mw I vraagt hoe lang we al samenkomen? Zij las over deze middag in de krant.
Mw S: op 4 mei was ik jarig en was ik verhinderd verder kom ik al heel lang.
Ton: De eenzaamheid neemt toe, hoe kun je dan overleven? Het ISP werkt vanuit de kracht van het Zelfdoen. Het eerste belang van de oplossing ligt bij de klant zelf.
Mw I krijgt een flyer van het ISP aangereikt.
Ton: hoe vrij voelt u zich?
Mw I is weduwe, heeft 3 mannen gehad, zit in een proces van dementering en heeft nu thuiszorg. Zij kijkt naar wat ze wel nog kan: Pianospelen, dansen etc; ze wil er wat moois van maken.
Ton: Jezus riep wat vissers bij elkaar, een stelletje ongeregeld, maar toch een eenheid. De een verloochende hem, de ander verraadde hem. Een persoon bleef hem vertrouwen.
Dhr A werpt tegen: dat is niet wat ik zeg. Het was zeker geen stelletje ongeregeld. Bij eenzaamheid, ik getuig dat Jezus bij eenzaamheid een oplossing kan zijn.
Mw S: ik lees kranten, daarin kom ik Jezus niet tegen. Het is ook niet meer mijn keuze!
Dhr A: na een vechtscheiding werd ik eenzaam, maar niet alleen, vond rust in Jezus.
Martien toen ik vanuit Heerlen het aanbod kreeg naar het noorden te komen heb ik de hele nacht gebeden, toen vond ik het vertrouwen het te gaan doen.
Mw S: Als jong meisje wilde ik het klooster in, maar werd verliefd op een man waarmee zij 4 kinderen kreeg na 21 jaar overleed hij. Ze hertrouwde na diens dood met een uitgetreden kloosterling, Hij was rijk met mijn gezin. We praatten en dachten veel over het geloof. We hadden allebei dezelfde ervaring. We deelden gevoel en steun met elkaar.
Nu ben ik eenzaam en blijf eenzaam, maar alle kinderen zijn gedoopt.
Dhr A: niet de kerk, maar J.C. kun je als vriend opzoeken. Hij geeft haar een infoblaadje .
Ton: Kennis en inspiratie vindt je in het geloof.
Dhr A: veel kerken lezen de wel of niet juiste bijbel. J.C. is de waarheid en die maakt je vrij.
Mw I: het lijkt wel op kaartlezen om de bijbel en mogelijk mensen te begrijpen.
Ton: Sommige mensen vinden dat ik het niet goed doe. Bij dementerenden en gehandicapten vervalt men vaak in correctie en boosheid.
Mw I: als je het druk heb dan zijn er meer verplichtingen.
Dhr H: ervaart het als een verplichting om een andere huisvesting te moeten vinden.
Martien: in sommige zorgcentra zijn kamers of appartementen vrij beschikbaar.
Dhr H: In deze tijd is het pensioen ook moeilijker bereikbaar. Hij heeft nooit gewerkt, wel heeft hij tuinieren als hobby gehad. Maar nu is hij geestelijk gauwer vermoeid. Bij de coffeeshop raakte hij van streek. Hij woont nu 27 jaar in het Beschermd Wonen. Na 3 jaar in Dijk en Duin.
Mw T haar vader zat ook in Dijk en Duin, hij had daar bij de houtbewerking een mooie Nijlvogel gemaakt. Die heeft mw T altijd gekoesterd en een keer ook nagemaakt, voor haar kleinzoon.
Dhr H: houtbewerking is verplicht daar. Nu is Dijk en Duin voor mensen met dubbele diagnose.|
Na de bijeenkomst in de Schans was hij bekaf.
Ton: wat zou je kunnen doen wat prettig zou wezen?
Dhr H: omgang met mijn familie.
Ton: in de opvoeding worden soms kinderen opgejaagd.
Dhr H ze houden hem af, ze laten hem links liggen. Eens per jaar ziet hij ze bij zijn verjaardag.
Mw I: dat mensen elkaar hier zomaar vertrouwen. Ik heb met patiënten gewerkt als muziektherapeute. Een keer werd ze voorgesteld aan een reus van een vent met het doel hem muziektherapie te bieden. Maar toen ze hoorde dat hij een wasbak naar iemands hoofd had gegooid, toen besloot ze er niet mee te gaan werken, ze was te bang, te angstig dat er wat zou misgaan.
Ton: mensen die door de hulpverlening uitgekakt zijn, moeten vaak eerst hun verhaal kwijt als zij bij het ISP komen. De profs hebben daar geen tijd voor, wij wel. Probleem is geld vragen, wij vragen geen geld, alleen bij de gemeente. Daarom kan men ons niet altijd goed plaatsen.
Dhr A: Palmzondag was helemaal geen zondag, het was Shabat!
Ton bij de kerk voel ik me bij Jezus. Mensenwerk bij de kerk, mensen maken fouten, de kerk niet!
Dhr A: Jezus is geen dwingeland, je mag zelf kiezen.
Dhr H heeft angst voor de mogelijke overheersing door de Islam in Nederland.
Dhr A: de Islam heeft de God van Abraham, maar ziet Jezus niet als zoon van God, maar wel als de waarheid sprekende profeet.
Martien: de Heilige Franciscus dronk thee met de Moslims tijdens de Kruistochten.
Ton het ervaren van God in de uitstraling van de pure mensen om mij heen is mijn zoektocht.
de gedachten zijn vrij. Jezus zei met zijn kennis dingen tegen de gevestigde orde (gij zijt gelijk witgepleisterde graven) die niet gepruimd werden.
Mw T: Er gaat niemand op de koffie bij Mw S.
Ton: Jezus vertrouwde niet het systeem, maar wel de mensen om hem heen!
Mw I: het vertrouwen in de overheid is nu ook tanende
Ton: Pilatus en Herodus kon Jezus niet vertrouwen
Dhr H: mijn broek is niet netjes
Ton als je bij je familie komt met zo'n broek kent men misschien schaamte. Met een nette broek ben je meer welkom.
Ton heeft zijn pantalon 4 maanden aan, wel soms naar de stomerij.
Dhr A: je moet netjes zijn, maar het gaat om je innerlijk.
Martien er is ook een vrijheid om voor een relatie te kiezen.
Mw T: was bij een gespreksgroep waar de hulpverlening de hele tijd het woord voerden. Toen ze daarvan buiten kwam voelde ze zich nog meer alleen dan ervoor.
Ton: hier wijzen we meer elkaar de weg, In de meeste groepen vallen verlegen mensen buiten de boot, maar hij praat ermee! Zoekt en ge zult vinden: heeft zelf een aantal mensen gevonden waarmee hij kan communiceren.
Mw T: het geloof kan mensen helpen.
Dhr A: mensen voelen weerstand en gaan minder naar de kerk
Mw T: de kerk is voor mij een groepsgebreuren.
Dhr A: er zijn geen kerken nodig, voor hen die geroepen zijn.
Mw T: de kerk is een club van verbondenheid, maar dat is nu meer los-vast aan het worden.
Mw S heeft genoeg van het praten over geloof, Ze wil weggaan.
Dhr A vraagt haar het infoblaadje terug nu ze zo weggaat. Mw S, protesteert hiertegen
Martien zegt: heb je vijanden lief!
Mw S krijgt het kaartje terug en blijft toch maar.
Ton het individualisme neemt toe, de kerken zijn meer groepsgebeurens. De Islam heeft nu veel onderlinge strijd, net als het christendom dat vroeger had. Hij vindt dat het gaat om de geestelijke toestand van het individu. Hj gaat voor de gezelligheid en voor de koffie na naar de kerk.
Het thema van de volgende keer?
Samen besluiten we voor woensdag 7 september a.s. in de grote zaal als thema: Wie ben ik en mijn aandacht en beinvloedbaarheid?
Mw I wil graag blijven komen. Zij is vrij om elke dag in te vullen. Zij heeft bij de nonnen op kostschool gezeten, heeft daar leren aanpassen. Ze fiets en danst graag. Ze voelt zich gelukkig. Veel vrienden en bekenden zijn overleden, zij zoekt zich een weg.
Mw T wil graag voor haar bridgemaatje Mw S opkomen. Zij houdt ervan iets voor anderen te betekenen. De vrijheid hangt af van de verplichtingen.
Mw S houdt van hoor en wederhoor.
Mw I vindt dat we goed naar elkaar moeten luisteren.
Mw S vindt het fijn dat ze hier over zinnige dingen kan praten met elkaar. Met de kinderen heeft zij niet zoveel diepgang. ZIj heeft een goed gevoel over hier te komen.
Dhr A vindt dat we weer vrij zijn geweest door het thema vrij te behandelen.
Ton: klanten komen bij het ISP vaak verward binnen, onze medewerkers stellen hen al gauw gerust.
Dhr A heeft onmin met het Centraal Indicatie Orgaan (CIZ) over wel of niet beensteunen nodig hebben op zijn scootmobiel. Hij staat tussen 2 vuren.
Verslag Martien met dank aan Ton
Wie ben ik en mijn gevoel (m'n "ei")? Jansheeren en Maltezerplein 1 Heemskerk woensdag 1 juni 2016 om 14 uur beginnen wij met z'n vijven onze gespreksmiddag.
Ton legt uit: het gaat hier om een kleine gespreksgroep en we hebben respect voor ieders verhaal en mening.. Het verslag van de bijeenkomsten komt online ter lering en herkenning!
Mw A is nieuw en stelt zich voor. Zij woont nu 12 jaar in Heemskerk en zag het persbericht in de krant, het thema sprak haar aan. En inderdaad , ze had meer mensen verwacht.
Ton vraagt de andere aanwezigen om te vertellen wat de groep voor hen betekent, dit als introductie.
Mw S: ik kom telkens weer, het zet me aan het nadenken.
Dhr A: vraagt aan Martien om zijn verhaal goed neer te zetten. Maar naast verbale steun geeft het ISP ook daadwerkelijke steun. Martien heeft hem geholpen de zolder uit te ruimen,waarvoor hij hem zeer erkentelijk is..
Mw A. is gepensioneerd en heeft als doktersassistente in een ziekenhuis gewerkt. Jaren geleden heeft zij ook aan gespreksgroepen deelgenomen.
Mw S heeft een afspraak met mw T. gemaakt om als maatje samen te bridgen. 2 keer is het gelukt, maar nu was mw T. telefonisch niet bereikbaar. Misschien is ze op vakantie?
Mw A: is het ISP een religieuze organisatie?
Martien: Nee hoor, alleen als het naar voren komt.
Ton: het geloof is niet de hoofdmoot.
Dan vraagt Ton wie wil beginnen:
Dhr A neemt het woord: Na een vechtscheiding heeft hij zijn kinderen nooit meer gezien, door moeder geïndoctrineerd. Zelfs de achternaam van hem mochten ze niet meer dragen. Hij wilde als spreuk "vader mist kind". Door Goddelijke inspiratie ontdekte hij dat ook God als Vader zijn kinderen mist. Dus werd het met hoofdletter V. Het streepje op de a, is natuurlijk zijn eigen naam; dus: Váder mist kind". Zijn zoon is nu 30 en zijn dochter 28 jaar oud. Met zijn 'kruistocht' is hij door het land getrokken: alle provincie- hoofdsteden en in het plaatsje Nederland bij Zwolle en America bij Horst en de steden uit Monopoly.
Mw A: heb je nu vrede met de situatie gevonden?
Dhr A: Ja, ik heb de Here Jezus gevonden, als ik sterf weet ik dat ik bij Hem zal zijn!
Ton zag een uitzending van zoon en vader Moszkowicz getrouwd met jonge verslaafde vrouw, waarbij vader ook verslaafd werd. De vader had ook een kampverleden. Hij vond het een mooie zoektocht na jaren van geen contact. Er is nog hoop?!
Mw A: door over je problemen te praten kun je "ei" kwijtraken.
Dhr A. er is geen oplossing, maar door erover te praten, verzacht het de pijn. Door de Goddelijke steun maakt hij zich nu niet meer zo druk. Ik was vroeger kwaad, maar nu ben ik meer in balans.
Ton: Martien ziet zijn dochter ook niet meer.
Ton: bij de scheiding liet hij zijn vrouw en kind goed verzorgd achter. Hij meldde op zeker moment zijn dochter, dat zij zijn dochter niet meer was. Later zijn ze samen gaan wandelen over het strand, en hebben elkaar het uiterste van de tong laten zien. Nu hebben ze weer goed contact.
Al in 1994 staken Martien en hij de koppen bij elkaar, ze zagen de tijd van verandering aankomen. de GGZ moest anders. Nu meer verdwaasden op straat en veel zelfdodingen. In zijn tijd bij de Wereldwinkel zag hij al dat als mensen in de 3e wereld geen welzijn hebben, komen zij het hier halen. Ook de dood van Khadaffi en Sadam Hoessein hadden niet moeten gebeuren.
Het ISP krijgt maar mondjesmaat subsidie van Heemstede en Heemskerk. WIj signaleren dingen, maar reiken ook oplossingen aan. Onze medewerkers spreken veel talen, waardoor onze klanten zich thuisvoelen.
Martien: we proberen mensen bij elkaar te roepen om de gemeente Haarlem te overtuigen van onze belang. Wij hebben geen aparte intake, als er een probleem is wordt dat meteen aangepakt.
Ton: Mensen weten zich gesteund door het ISP en dan is binnen 3 maanden al zicht op de oplossing.
De klanten werken bij het ISP daar ook ook aktief aan mee! Bijvoorbeeld bij schulden of bij eenzaamheid. Meestal is het stress, die vermindert gelijk. De onkosten stijgen sterk. geldtekorten
Mw S: de kale bruggen in het weiland ten gevolge van de Betuweroute.
Mw A: de POH (Praktijk Ondersteuning Huisarts) is ook actief in het Ziekenhuis, binnen de eerste hulp. De zorgverzekering en de politiek bemoeien zich er actief mee; en ook de klanten zijn mondiger en klagen meer.
Martien: De Eerste Hulp is eigenlijk de poortwachter van de zorg, de keus tussen huisarts of specialistische zorg wordt daar (zo mogelijk) samen met de patiënt bepaald.
Mw A: Dit geeft een beter gevoel bij de patiënt en is ook efficiënter. Binnen een dag is men tegenwoordig vaak weer thuis.
Mw S verhuisde 3 jaar geleden vanuit Bloemendaal naar Heemskerk waar immers haar kinderen en kleinkinderen woonden. Maar ze heeft ontdekt hoe druk druk druk die het hebben.
Haar gehandicapte dochter zit in een tehuis, Zij was vroeger zelf haar Mentor, maar nu is de oudste dochter de Mentor. Mw S zou graag meer in het tehuis bij haar dochter zijn, maar het halen en brengen kost veel tijd, en schiet er meestal bij in. Zij is zelf slecht ter been.
Martien: is een scootmobiel niet een idee?
Ton: een vader draagt zijn dochter op zijn schouder, heeft als man een ander gevoel dan een moeder die blij is met haar kind; en als vrouw meer zachtaardig en zorgzaam.
De kinderen houden lang contact met hun ouders, uitzonderingen daargelaten.
Al het heden wordt verleden, ofschoon het ons toegerekend blijft (jaarwisselingsgezegde).
Mw A: in de Stut, een wijkcentrum in Heemskerk zijn ook in de vakantietijd veel activiteiten voor ouderen, misschien is dat iets voor u?
Mw S: wil die uitnodiging wel aanvaarden en zal er eens naartoe gaan om te zien of het van haar gading is, op hoop van zegen.
Mw A: ik ben 17 jaar getrouwd geweest met mijn eerste man. Ik was niet verliefd op hem, maar mocht hem graag. Tijdens dit huwelijk ontmoette in een eveneens gehuwde man waarmee het klikte, ik was hartstikke verliefd op hem en hij op mij. Hoewel er niks tussen ons gebeurde, nam mijn man mij mijn "ontrouw' toch kwalijk. Uit alle macht probeerde ik in mijn huwelijk te redden.
Ton: Deed je dat voor de kinderen?
Mw A: ja, mede ook daarvoor. Mijn gevoelens voor de ander kon ik immers toch delen met mijn partner. Dit ging lange tijd goed. Totdat hij dan toch wilde scheiden. Ik was daar toch niet op voorbereid, en had het er moeilijker mee dan ik had gedacht. Hij heeft inmiddels weer een nieuwe vriendin, en ik heb zelf na wat omzwervingen ook weer een nieuwe partner. Mijn beide dochters hadden het er aanvankelijk moeilijk mee en namen het mij kwalijk.
Dhr A gekscherend: een "moeder" kan zich toch niet als "vrouw" opstellen!
Martien: hoe vinden uw Dochters het tegenwoordig
Mw A: Een dochter heeft zich toch wel in mij herkend en is nu weer nabij, de ander houdt nog steeds afstand. Ik doe vrijwilligerswerk en heb daar plezier in.
Ton Ik heb mijn uitvaart al geregeld, laatst liep ik met een vriendin in Rotterdam en toen reed er een auto vlak achter ons, waar we net liepen, de stoep op.
Mw S heeft haar begrafenis ook al geregeld, het kan immers zo afgelopen zijn. Zij maakt zich zorgen dat er een aanval plaatsvindt op het tehuis van haar dochter, en dat daar dan zoveel onrust over ontstaat dat er oorlog om komt.
Ook als haar kinderen gaan vliegen is ze bang dat er iets fout gaat. Pas als ze weer thuis zijn is ze weer gerust.
Mw S herinnert zich dat er ook in de Tweede Wereld oorlog soms goede mensen waren. Toen de Duitsers haar vader kwamen ophalen bij haar thuis, zei een Duitser met een hart: hier zijn te veel kinderen, die hebben hun vader nodig.
Dan vraagt Ton: welk thema volgende keer op woensdag 6 juli a.s.?
Mw A: ik heb dan vakantie, dus weet niet of ik dan kom?
Ton dan wordt het thema: Wie ben ik en hoe voel ik mij vrij?
verslag: Martien Luijcks met dank aan Ton
Verslag Wie ben ik en hoe ga ik om met mijn zorgen? 4 mei 2016 in de Jansheeren Maltezerplein 1 Heemskerk
We zijn vandaag met 4 personen bijeen. Mw S is vandaag afwezig, zij viert haar verjaardag thuis met haar visite.
Ton vraagt of men nog opmerkingen heeft over het verslag van 6 april jl.
Dhr A vult aan: de Jehova's Getuigen (JG) zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte (bij Johannes suggereren zij dat er meer dan 1 God zou zijn). Daarom mag hun Wereldvertaling niet de naam "Bijbel" dragen.
Ton heeft een Joodse proseliet (bekeerde man) ontmoet die zich wil beperken tot alleen de eerste vijf boeken van Mozes. Hij ziet dat als de bron. Hij schildert Jezus als iemand die de wereldlijke heerschappij zocht. Ton bewondert zijn pure streven en leest het boek dat hij schreef.
Hij is geïnteresseerd in wat mensen drijft, wat is hun voedingsbodem?
Zo liep hij 3 jaar mee met een vrouw die JG was, en nam deel aan haar geloof.
Dhr A: gij zult geen afgoden aanbidden, staat geschreven, dus ook geen heiligenbeelden aanbidden. En van Maria hemelvaart, daar staat niets van in de bijbel.
Mw R is Rooms Katholiek (RK) en Martien ook.
Ton en Martien zijn samen naar de RK kerk van Aerdenhout geweest. Wat beweegt mensen!
Bisschop Bomers, voorganger van Punt, had Ton verweten dat hij de hostie van bisschop Gijsen had aanvaard zonder te zeggen dat hij niet RK was. Maar toen hij zelf Ton bij het uitreiken van de hostie tegenkwam, gaf hij hem ook! Niet als pastor, maar als herder. Dat waardeert Ton extra in hem.
Dan opent Ton het Thema: hoe ga ik om met mijn zorgen?
Martien maakte zich zorgen over zijn rug na een aanrijding. Hij belde zijn chiropractor op, maar die was op vakantie, Toen haar secretaresse zei dat hij rustig aan moest doen, vond hij dat wel een goed advies.
Mw R maakt zich ook zorgen hoe het moet gaan als er iets gebeurt en haar dochter zo ver weg woont.
Ton: heb je al je uitvaart geregeld? Mw R nee! Ton wel.
Mw R is ook bang dat nooit iemand langskomt.
Ton: er zijn telefooncirkels en er is een alarmknop die je om je hals dragen kunt.
Hr A: elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad. Hij zegt: er is verschil tussen religie en gelovig zijn
Hij heeft , ondanks zijn attack, de heer Jezus als persoonlijke vriend gevonden.
Ton in de Metro van vandaag een kijkje binnen de zorginstelling. Het blijkt dat mensen niet malen om het eten, maar vooral willen praten. En praten is belangrijk want het helpt je gezond te blijven. Je moet je verhaal kwijt kunnen.
Mw R woont pas 9 jaar hier in de buurt, maar vindt bij het volksdansen en ook in de kerk altijd groepjes mensen die elkaar al lang kennen. ik had hier eigenlijk meer mensen verwacht!
Ton: het gaat meer en meer om het individu, eenpitters zijn we.
Mw R: ik luisterde altijd naar een vrouw die haar verhaal kwijt wilde, toen ik zei: nu moet ik mijn verhaal kwijt, zei ze: "jij kunt goed luisteren!"
Dhr A: Koningin Wilhelmina schreef: Eenzaam maar niet alleen, door Jezus.
Ton: ook wel beledigend voor het personeel.
Ton: als ik soms dingen tegenkom waar ik geen raad mee weet, dan roep ik mijn moeder aan, en vaak krijg ik dan een inzicht in de wijze van ermee omgaan. Ik kan dat niet bewijzen, maar het werkt!
Dhr A: Afgoden zult gij niet vereren, alleen God alleen. Hij ziet de Heiligen- en de Maria-verering ook als zodanig.
Mw R leest niet in de bijbel, maar komt bij een kerk. Vroeger mocht je geen bijbel lezen, nu gehoord van een priester dat het goed is en dat er mooie verhalen in staan.
Dhr A raadt haar aan bij het nieuwe Testament te beginnen en om de Alpha-cursus te volgen.
Mw R: komt bij een Kerk maar neemt daar niet deel aan deze cursus, want ze gaat s'-avonds nooit de deur uit.
Ton: De proseliet wil zich beperken tot de brontekst, en heeft geen interesse in interpretaties en meningen over die tekst van anderen. Hij wil het zelf ontdekken.
In de pauze wordt de relatie tussen God en de mensen besproken.
Dan gaan we verder
Mw R. heeft last van paniek, als er wat gebeurt, dan is dat een reden daarvoor.
Dhr A: je mag mij altijd bellen, ik ben echt gelovig, heb wonderen en tekenen gezien.
Ton: ben je zo'n overtuigde prediker die zegt: doe nou wat ik vind, dan zal al het goede je toegeworpen worden?
Mw R: mijn moeder was ook zo dwingend in haar praten over geloof. Zij was bekeerd tot de een afsceiding van de Apostolische gemeente.
Dhr A: de 10 "geboden", het woord gebod betekent niets dwingends. Het is meer een bekendmaking.
Vroeger werd het meer dwingend gezien. Het is de toon die de muziek maakt.
Ton: wij leerden vroeger: Ik wens te zijn als Jezus, zo nederig en zo goed.
Dhr A: Hij was niet nederig naar de valse leer! Hij was nederig naar de armen en zieken.
Hij heeft zorgen over de verruwing in de maatschappij, dit komt volgens hem omdat het geloof lijkt te hebben afgedaan.
Ton: is de verruwing niet nodig om de kern van het bestaan en het geloof te kunnen vinden?
Dhr A: het gaat niet over verruwing en kwaad, de kern van het geloof is Liefde!
Ton: als ik iemand van JG tegenkom, vraag ik altijd wanneer het einde komt. Alle tekenen lijken aanwezig om het einde der tijden te verwachten.
Dhr A: de natuur, weerrecords, oorlog, vluchtelingenstromen, de tekenen lijken er te zijn!
Mw R Mijn paniek zit me dwars.
Martien: heeft ook soms last van paniek, dan gaat hij haastig iets doen en vergeet na te denken.
Soms wordt hij dan ook heel druk, en dan zegt een collega tegen hem: je moet gaan Buikademen, en dan kom ik weer bij mezelf uit.
Ton: bij het ISP komen meer dan 200 mensen per jaar die de weg kwijt zijn, wij vragen "wat heb je nodig?" Schulden, Sociaal Contact, niet verder kunnen? Wij bieden een luisterend oor; en zetten zo in op de vraag Wie bent u zelf? Ook als mantelzorger is dat onze rol. Soms horen we vaker hetzelfde verhaal, maar wij zijn geduldig en hebben de humor.
Mw R: mijn moeder is in 2014 overleden. Net toen ik geen tijd voor haar had. Voorheen had zij het altijd heel druk en weinig tijd voor mij, nu was het andersom. Zij sprak in bij mij: Wanneer kom je weer?" en ik sprak in: "je ziet me wel verschijnen!". In deze ruzie-achtige sfeer overleed zij.
Dhr A: dat is niet leuk, maar kun je dat jezelf verwijten?
Martien: een vrouw die uitbehandeld was voor CA maar toch bij onze groep in Haarlem een veilige haven vond. De keer ervoor had zij wegens vakantie ook al niet kunnen komen. En de laatste keer kon ze wel weer, en stond vergeefs voor de deur want wij hadden de bel niet gehoord. Naderhand hoorden we dat ze kort daarna was overleden. Wij konden er niks aan doen, maar toch, waarom hoorde ik de bel niet! Ik hoop maar dat ze in de Heer is opgenomen.
Ton: de vrouw gaat meer van het gevoel uit. De man is meer flexibel, maar de vrouw is meer zorgzaam hetgeen mij ontroert hoe zij voor haar kind in de kinderwagen zorgt. Het is een andere relatie als broer-zus of man-vrouw.
Dhr A: ik zit met 2 zorgen:
1. Ik moet verhuizen, en zoek hulp bij het inpakken: Ton en Martien bieden aan om mee te helpen.
2. ik ben bang voor de vreemdelingen die met ander geloof ons land binnenkomen. Dé Islam bestaat niet, er zijn veel stromingen die elkaar bevechten.
Ton komt ook in de Moskee, en zegt: iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen leed.
Thema van volgende keer woensdag 1 juni a.s.: Wie ben ik en wat doe ik met mijn gevoel ( mijn "ei")
Ton: wij zijn steeds meer individu: en kunnen kiezen tussen a-sociaal en invoelen in de ander!
Verslag Martien, met dank aan Ton
Verslag: Wie ben ik en mijn omgeving als vluchteling? d.d. 6 april 2016 te Jansheeren Maltezerplein 1 Heemskerk
Wij zijn met 4 personen bijeen.
Ton heet allen welkom en stelt het verslag van vorige bijeenkomst aan de orde
Dhr A. vraagt mw S hoe ze erbij kwam om ooit non te willen worden
Mw S: ik bewonderde als tiener een tante die in een klooster zat zeer bijzonder en wilde haar navolgen. Nu is mijn geloof verdwenen.
Dhr A was in Meerssen bij de Basiliek aldaar. Er staat een kruisbeeld met een vermanend onderschrift: "Eer Christen mensch wat gij hier ziet, tis Christus beeld maar Christus niet. Daarom aanbid noch hout noch steen, maar Christus uwen God alleen". Dit stamt uit de tijd van de reformatie.
Mw S: het beeld van de levende Christus uit mijn jeugd is niet meer!
Ton de Jehova's Getuigen zijn een bedrijf met een product Jehova, met daarbij Christus "De Zoon". Zij staan het dichtste bij de oorspronkelijke bijbelteksten.
Dhr A: Schriftkennis is een ding, de waarheid is een ander! Hij herkent zich meer bij "de 7e dags Baptisten".
Martien: ook in de Koran wordt Jezus gezien als waarheid!
Dhr A: Christus zegt : "ik ben de Waarheid, de Weg en het Leven"
Ton: de professionele zorg wil het ISP niet erkennen, ook de overheden slechts minimaal.
De werkgelegenheid mag echter niet ten koste van de klanten van de zorg gaan, stop de bevoogding en het patronaliseren van de zorgvrager. Stimuleer hen tot zelf dingen doen die zij wel nog kunnen!
Mw S. is het hiermee eens, maar hoe kunnen wij dit oplossen?
Dhr A; als je wilt kun je je verdiepen in de bijbel, dan kun je de relatie met Jezus vinden en onderhouden.
Mw S: Ik zie leed, mensen zouden niet eenzaam moeten zijn, veel mensen zijn ook zonder Jezus gelukkig, waarom zou ik dat niet kunnen.
Martien: kun je geen mensen opzoeken die ook eenzaam zijn.
Mw S: mijn benen laten niet toe om ver te lopen.
Martien: misschien in het gebouw waar je woont.
Ton: als je naar de ander op zoek gaat, moet je niet vragen naar het onderlinge leed, maar zoek de ander in zijn/haar Ik. Mensen kunnen soms genieten van een vogel, of van een bloem, van een kind een dier, zij vinden geluk in het kleine. Ik ga niet uit van wantrouwen, maar zoek mensen die het geluk in mijzelf kunnen bevestigen.
Martien: je naaste liefhebben?
Dhr A. Mijn geluk in alle ellende komt na mijn dood. Het meeste hier op deze wereld is ellende en verdriet. Elk mens heeft pijn.
Mw S: is het ISP om over geloof te praten? Mijn geloof heeft afgedaan en Ik ben niet te bekeren. En over mijn geloofsverleden wil ik niet praten.
Ton: hoe ervaar je je welzijn?
Mw S: ik ervaar eenzaamheid en wil dit graag per thema ontdekken.
Ton Hoe kun je als vluchteling weer geluk vinden? Hij heeft zelf 15 jaar in een berging gewoond. Thuisloosgevoel als op de vlucht.
Martien heeft eens meegemaakt dat hij zijn kamer moest verlaten en een nieuwe woonruimte moest vinden. Hij kwam terecht in een woning waar hij binnen een maand ook weer weg moest. Dat was een vluchtgevoel van onzekerheid en ook spannende tijd.
Mw S: ik ben geen vluchteling en ken dat gevoel ook niet.
Ton: hoe vindt de vluchteling zijn geluk?
Dhr A vluchtelingen zijn van alle tijden. Is het het lot? Het geweld van de wereld maakt mensen bang. Niet meer journaal kijken, al die aanslagen! Mw S beaamt.
Ton er is ook weer stijging van het aantal zelfdodingen!
Dhr A: alleen doordat mensen ongelukkiger worden!
Ton: zij ontwikkelen zich niet meer in volledigheid, nemen te weinig rust.
Mw S: altijd vluchten mensen weg van geweld: de Belgen in de eerste wereldoorlog, de Joden in de tweede wereldoorlog, de Sinai is immer onveilig. De wereld kent altijd vluchtenden.
Maar de discussie over de vaststellen van het syndroom van Down tijdens de zwangerschap, als je kindje niet laat weghalen wordt je misschien erop aangekeken.
Ton: er wordt zelfs gesproken over correctie aan het uiterlijk...
Mw S: Mensen met syndroom van Down hebben zorg nodig, en hebben mensen nodig die hen met liefde helpen. Zij waardeert de helpers van haar dochter zeer, vindt hen uit de kunst!
Ton: als mantelzorger ben ik ervoor om problemen aan te pakken. Is er wat aan de hand, dan gesprek met zorgvrager, en evt aanspreken van de discrimineerde derde.
Mw S: het lijkt wel alsof de wereld niet accepteert als men niet meer volgens het boekje is, niet volmaakt is!
Dhr A: Jezus is juist voor hen die ziek zijn!
Mw S: Nu al ervaart ik mensen die me verwijtend aankijken wegens de (kostbare) zorg voor mijn dochter.
Ton: gerichtheid op de volmaakte mens
Dhr A: de gehandicapten hebben het moeilijk
Ton: Als mensen tot inzicht komen kunnen zij ook in hun handicap geluk vinden, Jij bent toch ook gelukkig? Dhr A beaamt. en (naar mw S:) je dochter toch ook!
Mw S; het is een groeiende groep van gehandicapten, kost geld en heel veel aandacht.
Dhr A: Niet op negatieve groei, maar naar positieve kracht richten.
Martien Zou je dochter ook in je huis opgevangen kunnen worden met assistentie?
Mw S: mijn benen laten dat niet toe.
Ton met de stijgende leeftijd krijgt iedereen te maken ongemakken, zonder te verbloemen, toch geluksgevoel, door praten en in beperking goed functioneren, serieus nemen,
Als mensen in je omgeving niet meewerken stoot die dan af. En doe bij de positieve omgeving ook wat terug vanuit eigen kracht en met plezier. (naar mw S: kan je dochter ook wat doen?) Zoek naar wat je wel nog kunt doen! Onderzoek je mogelijkheden.
Bij een klant waren er twee wijkverpleegkundigen achter elkaar bevoogden en betweterig, Deze zijn afgewimpeld, en de nieuwe weet hoe ze de klant kan bevestigen veel zelf te doen.
Mw S: er zijn ook IS-aanslagen bij instellingen geweest; ik ben bang dat mijn dochter ook getroffen wordt.
Dhr A: Kun jij je dochter gelukkig maken?
Mw S: in zoverre zij blij is in haar situatie, de buitenwereld is vol angst. Ook als mijn dochters een vliegreis maken ben ik bang dat het misgaat.
Ton: is het zorgen maken over je kinderen de zin van het leven? Wat voedt je angst?
Mw S: ik lees alleen maar de koppen van de krant!
Ton: als mijn ex zou overlijden heb ik toch niet het gevoel tekortgeschoten te zijn. Wel verdriet, maar ik raak niet ontregeld erdoor. Ik heb op een goede manier afscheid genomen.
Jouw zorgen geven zin aan je leven!
Vergelijk het boek de Tuinman en de dood: als de aarde vergaat moeten we het zonder aarde doen.
Dhr A: ik voel me op zekere kosmische manier ook vluchteling, de zorgen van mw S geven haar misschien kracht?
Ton: het is de zin van haar leven?
Thema voor de volgende keer: Wie ben ik en hoe ga ik om met mijn zorgen?
Dhr A moet gaan.
We praten na over de beroeps die soms weinig begrip hebben voor de kracht van het ISP.
door Ton wordt het aantal uren Hulp in de Huishouding bijzijn cliënten minder in plaats van meer, juist in samenspraak met de cliënt zelf. De hulp prijst de klant wat zij zelf kan doen. Een heeft 50 minuten per week alleen bed en ramen. Mensen moeten hun eigen kracht ontdekken
Mensen worden bij het ISP serieus genomen concluderen we.
Verslag Martien Luijcks met dank aan Ton
Verslag Wie ben ik en mijn verbondenheid d.d. 2 maart 2016 in Jansheeren.
We zijn met 5 mensen bijeen gekomen.
Ton heet iedereen welkom en opent het gesprek.
Mw M kende Ton nog van de Nachtuil in Zandvoort en Martien van korter geleden en is hier om hen nog eens zien. Ze vertelt dat zij aan Heemskerk is verbonden omdat het haar goed bevalt mede om het park waar ze met haar honden kan lopen.
Dhr A. is een wijze vader die in tegenstelling tot de dwaze vaders en andere vaders, die soms bij het zien van het einde van de relatie hun hele gezin doden of aan de drank of drugs gaan, zich heeft gevonden in de Bijbel. Zijn kinderen zien God dan niet omdat ze Zijn weg niet willen gaan. Hij is bekeerd doordat God via wonderen tot hem sprak (zie zijn site) en hij predikte o.a. in Ghana. Door een beroerte is hij van een scootmobiel afhankelijk geworden.
Martien vertelt dat hij na zijn scheiding ook dreigde onderuit te gaan, maar dankzij de steun van Ton de Vries en de vrijwilligers van het ISP heeft kunnen doorgaan!
Mw M vertelt dat zij weliswaar (nog steeds) onder bewind van haar broer staat, zij gelukkig soms geld op straat vindt. Het geluk ligt op straat!
Dhr A heeft zij kinderen al 30 jaar niet meer gezien. De moeders praten vaak zo negatief over de vaders na de scheiding, en de rechters en hulpverleners geloven dat en gaan achter de moeders staan. De kinderen worden zo geïndoctrineerd en willen hun vader niet zien, net zo als de mensenkinderen naar God.
Mw M heeft haar zoon bij zich in huis, en sinds kort ook haar ex-man.
Dhr A waardeert dit.
Ton heeft altijd waardering voor zijn ex gehad, heeft na de scheiding een jaar afstand gehouden, en toen zijn dochter en ex voor een maaltijd uitgenodigd om te zien wat er over was. Met zijn dochter heeft hij een strandwandeling gemaakt om dingen uit te praten en een nieuw begin te maken.
Mw S heeft ooit overwogen om non te worden.
Dhr A is ook RK gedoopt, maar de kerk heeft veel fout gedaan (inquisitie) en vroeger mocht je de bijbel niet eens lezen.
Mw S: Godsdienst veroorzaakt altijd al oorlogen!
Dhr A: de bijbel zegt "het volk gaat ten onder door gebrek aan kennis", waarbij het niet om rationele kennis gaat maar om kennis vanuit de Heilige Geest.
Ton een bekeerde ex-journalist weet als Priester in de Nicolaaskerk Amsterdan het aantal bezoekers van de RK diensten daar van 20-30 nu tot 300 of meer te bereiken.
Ton: de kerk moet niet praten voor Jezus, maar het goed voorbeeld van Jezus aanbieden
Dhr A goede werken alleen zijn niet voldoende, ze moeten gedaan worden vanuit God.
Mw S: had van een vriendinnetje in haar jeugd een uitspraak gehoord vanuit de protestante hoek, en vroeg haar moeder wat moet ik hiermee? Haar moeder zei : respecteer het, het gaat ook uit van Jezus.
Martien: gelukkig erkent ook de Islam Jezus!
Ton gaat met klanten mee in hun geloofsbeleving en kwam zo in de Joodse synagoge en de koninkrijkszaal van de Jehova's Getuigen.
We besluiten de volgende keer woensdag 6 maart a.s. als thema te nemen:
Wie ben ik en mijn omgeving als vluchteling?
Martien Luijcks, met dank aan Ton
Verslag Wie ben ik en mijn onzekerheid en erkenning? Jansheeren Heemskerk d.d. 3 februari 2016
Wij zijn met 4 mensen bij elkaar gekomen om het thema te bespreken.
Ton heet ieder welkom en memoreert het jaar van Barmachtigheid dat Paus Fransiscus heeft uitgeroepen. Hij waardeert de paus om de kritische kijk op de Curie. De Petruspenning, bedoeld voor de armen, blijft voor 3/4 aan de strijkstok hangen. Hij zal met Martien deze week een bijeenkomst bijwonen in de RK-kerk van Overveen over de RK leerstellingen.
Mw T wijst erop hoe hoger de positie men heeft, hoe minder geloof men heeft, terwijl de basis juist wel het geloof heeft.
Mw S pleit voor lankmoedigheid voor mensen die de fout ingaan, het zijn ook maar mensen! Met het oog op het kindermisbruik m.n. in de RK kerk: het celibaat blokkeert de driften van mensen, die toch door God gegeven zijn! Het is een verkeerd gebruik.
Ton: was in Zandvoort in een RK kerk waar het er ouderwets stijf aan toeging. Hij ziet dat als reden voor de terugloop van het aantal kerkbezoekers. Pastoor Duyves die een vriendelijke aanpak heeft is wel iemand die mensen bindt. Ton maakte hem mee met een 50 jarig huwelijk, waar een grote verbondenheid was en grote opkomst.
Ton vertelt over de bijeenkomst Oud is Hot, welke een ex-stagiar van het ISP (met medestudenten) als afronding van zijn studie organiseerde. Ze hadden diverse projecten, Buddy, Oud Roze, samen boodschappen doen etc.. Ton merkt op: maar het moet niet van bovenaf komen, het moet vanuit de mensen zelf komen, kijken wat ze nog zelf kunnen.
Martien vertelt van het opbouwwerk in Heerlen, waar op etages van een flat mensen elkaar ontmoeten bij een kopje koffie, afwisselend bij elkaar. Lekker eenvoudig.
Mw T: onder bijeenkomsten die ze meemaakt zitten vaak nogal wat mensen aan de kant.
Ton: ook bij de oudervereniging van Zandvoort zitten mensen alleen.
Mw S: mensen die zich eenzaam voelen kunnen die mensen die apart zitten begrijpen, stap op hen af, maak een praatje. Overleg het wel met de groep waar je uit weggaat.
Mw T: op januari feesten zouden mensen eigenlijk een nummertje moeten trekken of wisselen van partner omroepen.
Ton: iedereen heeft zijn geschiedenis, je wilt niet afgaan, bijv, als je de naam niet meer weet.
Mw T: dat is angst!
Mw S. erkenning als je het toegeeft.
Ton: het spel verbindt mensen, maar als het is afgelopen is gaat ieder weer zijn/haar eigen onzekere gang
Ton: hoe kunnen we de onzekerheid verminderen?
Martien: Als ik niet meer verder kon gaan met het assisteren en bezoeken van mensen, dan zou ik gauw achter de geraniums in vergetelheid raken.
Ton herkent dit ook voor zichzelf.
Mw T. voor vrouwen is het misschien makkelijker om op elkaar af te stappen. Maar toen ze nieuwe buren uitnodigde om een kopje koffie te komen drinken, reageerde niemand daarop.
Op zeker moment ontstond er ruzie in de buurt, maar zij hield zich afzijdig, ze wil zich niet opdringen, maar staat voor iedereen open, maar wil niet dat men bij haar de deur platloopt.
Mw S: Alleen de naaste buren tellen, en die ernaast.
De professionele organisaties roepen veel vrijwilligers op, dit soms alleen maar om tot meerdere glorie van de beroeps.
Ook binnen wijkcentra worden de vrijwilligers soms alleen maar als hulpje van de beroeps gezien.
Hoe krijgen wij de onzekerheid van mensen weg.
Mw S: door oog voor mensen te hebben en begrip te tonen.
Ton: herkent dit, was laatst ook naast iemand gaan zitten die alleen zat en het was een leuke babbel.
Mw T: het hangt af van de persoonlijkheid.
Martien: een onzekere klant vraagt me om aan haar te denken, ik heb het gevoel dat het helpt (telepathie), maar dat kan alleen vanuit liefde of grote betrokkenheid.
Ton Mensen die geweldige aandacht trekken zijn vaak ook onzeker.
Martien: het samen koffie drinken kan ook erkenning geven.
Ton een klant van het ISP was onzeker, spanningen op werk, eigen ziekte, spanningen ook met zijn gezin, maar mede dankzij onze medewerker Elise van Lierop heeft hij erkenning gekregen en zoekt nu zijn eigen weg.
Martien sommige mensen vragen een nonnenklooster om voor hen te bidden.
Mw T hoorde van een boek over geestelijk leven binnen het klooster.
Mw S. zag een uitzending hierover bij MAX op 2 februari rond 10-11 uur.
Ton: vroeg in de groot-familie was er meer duidelijkheid, nu in de moderne tijd zijn we meer op onszelf aangewezen, dat geeft onzekerheid. Ook de Sociaal- economische tijd waarin we nu leven brengt veel onzekerheid.
Mw S: na het overlijden van mijn man ben ik naar Heemskerk verhuisd om dichter bij mijn kinderen te zijn. De onzekerheid nam zo toe.
Mw T: ik ga naar mijn kinderen toe, met of zonder mijn man. Ik wacht niet tot zij naar mij komen.
Ton wil graag zicht op de maatschappij houden, zoekt daarbij naar erkenning van zijn beeld daarover.
Mw S heeft haar financiele map zo goed verstopt dat het niet meer te vinden is.
Mw T herkent dat, Martien ook.
Maar wie zoekt zal vinden, soms alleen wat later.
Ton: in Hoorn Kersenboogerd is een project "gluren bij de buren", om te voorkomen dat mensen ziek in huis blijven of erger. Ook om meer voor elkaar te doen. De Wethouder Schoorl is geïnteresseerd in het buurtoverleg in die wijk. Vergelijk het Noaberschop in Twente.
Mw T: dat zal hier niet meer lukken, wel op kleinere schaal: bijv als contactpersoon optreden voor een buur, of de kat verzorgen. Soms biedt de buur meer dan de verre familie. Ze verhaalt van een kattenverzorgster met een witte jurk, hele jurk onder de vlooien.
Mw T: Samen bridgen is ook leuk, ze zoekt een bridge-maatje! Haar maatje is naar een ander gegaan.
Mw S: is geïnteresseerd, wil wel maatje zijn, en is trouw.
Ze zullen samen afspreken
Ton: Thema voor volgende keer woensdag 2 maart a.s.
Wie ben ik en mijn verbondenheid?
verslag Martien, met dank aan Ton.
Verslag Wie ben ik en de goede voornemens. Jansheeren Heemskerk d.d. 6 januari 2016
We zijn met 4 personen bijeen om de goede voornemens te bespreken.
Mw T is verbaasd dat er zo'n kleine opkomst is. Ton reageert: "Wie ben ik" is persoon- en doelgericht. Enkele personen komen na een aantal keren niet meer, omdat ze ook alleen weer verder kunnen of hebben genoeg gezelligheid in hun omgeving.
Ton heet iedereen welkom en vertelt iets over het ISP. Mensen die gemangeld zijn door problemen, kunnen altijd bij het ISP terecht.
De mensen die met problemen zitten kruipen vaak in hun schulp en hebben problemen met het sociale contact.
Tenslotte memoreert Ton de 1 miljoen mensen die antidepressiva slikken in ons land.
Dan opent hij het gesprek over de goede voornemens
Mw S heeft over vluchtelingen 5 schilderijen gemaakt in de negentiger jaren. Zij is met foto's daarvan naar het gemeentehuis gegaan en heeft het voornemen dat ze tentoongesteld zullen worden.
Ton: mensen willen erkenning ontvangen!
Mw S: zo kom je ook met meer mensen in contact, die ook nog gelijke interesses hebben.
Ton: dat zijn vaak de zogn. Kwetsbare mensen !
Mw S. vroeger had ik nog een auto, maar nu niet meer. Ben daardoor afhankelijk van vervoer door haar kinderen. Zij is daar verdrietig over. Ook kan ze nu niet meer schilderen en geen wandelingen meer maken, zoals vroeger met haar man.
Ton: is mantelzorger van 4 personen, maar heeft er niks te doen. Hij kan delegeren!
Mw T beaamt dat delegeren een grote kunst is.
Ton: een ervan verwacht dat ik de afwas doe, maar ik spoel het af en dan in het droogrek, dan neemt zij het vanzelf wel weer over. Ik moet oppassen dat ik niet in het huishouden ingeschakeld wordt. daarvoor is de Hulp bij Huishouden. Ik bemiddel wel als er iets nodig is. Als een Hulp bij Huishouden teveel betuttelt, dan belt hij haar superieur. Ook maakt hij een lijstje van de HbH wat er nodig is.
Mw S. haar hulp is al 20 jaar bij haar, zij weet wat er moet gebeuren!
Martien had het voornemen om de dinsdagavond Soos van Koinonia (voor Alleengaanden) in Haarlem tot leven te brengen, door er regelmatig aan deel te nemen. Gisterenavond had hij daar een goed gesprek met een nieuwe gast. De barman ging daarop in door er meteen een supergoede relatie van te maken. Hier was hij niet blij mee.
Ton: Hulpverlening gaat vaak meteen invullen wat men bedoelt. Ook bij de keukentafelgesprekken vult men het te makkelijk in voor de klant.
Mw T: men heeft vaak vooroordelen over de klant!
Ton: Martien en ik zijn allebei soms heftig, dat lijdt soms tot stevige ruzie, maar we scheiden persoon en zaak. We hebben grote waardering voor elkaar.
Ton: voornemen kan zijn Schoon Schip maken of nu eens ergens tijd voor inruimen.
Mw T: steun bieden aan anderen is mijn voornemen, met name ook vluchtelingen. Ik wil mensen blij maken.
Ton: het ISP helpt mensen om zichzelf te zijn! Een klant van het ISP heeft een moeder die haar probeert te verhinderen haar eigen weg te gaan. Allen: zielig voor de dochter.
Ton heeft 2 mensen van de medicijnen af kunnen helpen, ze hadden geen gevoel meer! Heeft zelf hulp gevraagd in zijn midlife crisis bij dokter Todt met goede resultaten. Ton vroeg hem: "schrijft u niks op?" de dokter antwoordde: het gaat om jou, koop maar een schrift en schrijf maar op wat je belangrijk vind! Een mooi voorbeeld van: De kracht van het zelfdoen!
Ton heeft alle kleding die hij draagt gekregen. Een neef kapt zijn haar! Van hem zal de economie niet draaien!
Mw T: verzorging is heel belangrijk voor kwetsbare mensen. Een verzorgd gezicht laat je open staan voor de medemens. Neem in gezelschap of op straat 5 minuten de tijd om met iemand die alleen zit een praatje te maken, je kunt verrast staan. Te lang contact maakt vaak dat mensen van een vinger zich vastklampen aan de hele hand. Na 5 minuten kun je weer ergens anders gaan zitten of naartoe lopen.
Ton in 2016 moeten we toch meer eenzaamheid verwachten (NB die mensen zijn niet zielig!).
Hij ziet steeds meer mensen uitgesloten worden. Ton: de klant voelt vaak onmacht.
Mw T: geeft en vraagt feedback
Mensen zouden elkaar meer aandacht kunnen geven. Mw S. Ik heb veel mensen om me heen, maar die mensen hebben het druk druk druk. Ton: waardeert de daadkracht van mw S. Mw S. maar ik voel me veronachtzaamd! Van de reactie van de mensen om me heen voel ik me verdrietig.
Mw T waardeert de openheid van het gesprek.
Ton is haast nooit thuis. Zijn gordijnen zijn altijd dicht. Hij sluit zijn huis af voor de buitenwereld. Alleen vertrouwde mensen mogen in zijn huis komen. Soms logeren mensen er, in ruil voor het schoonmaken van het huis. Een vriendin kan hem flink uitschelden, maar soms belt ze hem op, alleen om zijn stem te horen.
Hij vertelt over het karma, het levenslot. Als hij soms mensen tegenkomt, vraagt hij zich af, want brengt dit op mijn pad, wat doe ik ermee? De vraag is Waartoe zijn wij op aarde!
Zo kwam hij via een cliënte van het ISP bij de Jehova's getuigen terecht. Een keer per jaar gaat hij naar hun jaarvergadering toe. Iedereen neemt eigen stoeltje en eten mee. Hij krijgt een stoel aangeboden.
Mw T weet niet of zij altijd zal kunnen deelnemen aan deze middag, zij zal haar rooster bekijken.
Ton vertelt dat hij als protestant van bisschop Bomers te horen kreeg dat hij geen hostie had moeten krijgen van Bisschop Gijsen. Toen hij eens in de RK Basiliek ter communie ging, kreeg hij toch van Bomers een hostie aangereikt.
De goede voornemens zijn zo hier en daar in het gesprek naar voren gekomen, aan een concrete lijst daarvan zijn wij niet volledig toegekomen. Maar het jaar is nog niet voorbij.
De volgende gespreksmiddag zal op woensdag 3 februari 2016 plaatsvinden. Het thema is dan:
Wie ben ik en mijn onzekerheid en erkenning?
ISP-gespreksmiddag: Wie ben ik en mijn en dé betrokkenheid? d.d. 3-12-2015 te Heemskerk
we zijn met 3 mensen bij elkaar. Martien ontving bericht dat het persbericht eerder moet worden verzonden vanwege de deadline.
Ton opent het gesprek met aandacht voor eenzaamheid bij Omroep Max. Mensen kunnen door het verlies van dierbaren of ontslag, soms in eenzaamheid vallen. Wanneer hen gevraagd wordt of ze geen andere aardige mensen kennen, zeggen ze eerst Nee. Bij navragen blijken ze wel nog mensen te kennen, maar om de stap naar hen toe te zetten blijkt erg groot. Sommigen voelen zich tot last van hun kinderen. Er zijn wel activiteiten waaraan je kunt deelnemen (busreizen, kaartmiddagen), maar als je 's-avonds weer thuiskomt dan kun je je verhaal niet kwijt!
Mw S vindt spelletjes doen wel leuk, maar als ze dan weer thuiskomt valt het over haar heen.
Ton vertelt: een vriendin belt hem soms gewoon om zijn stem te horen!
Mw S: de kinderen hebben het druk als ik ze bel, maar als ze dan terugbellen ben ik soms weer met wat anders bezig. Bij het kaarten vind je niet echt menselijke betrokkenheid. Als je met de kleinkinderen speelt, is dat toch wat meer aanwezig! Maar de kleinkinderen hebben het druk met hun studie.
Ton: de telefooncirkels die er soms zijn, gaan niet over verhaal kwijt, maar over of je nog leeft!
De mens zoekt echte betrokkenheid.
De Regenboog in Amsterdam organiseert Buddy's voor eenzame ouderen, maar na een jaar moeten ze weer weg, net als ze elkaar hebben een beetje hebben leren kennen, juist wanneer de klik ontstaat. Het dilemma van een buddy-project: veel aanvragen, weinig buddys! De beroeps moeten natuurlijk het bestaansrecht bewijzen, veel klanten! Voor de ouderen is dat natuurlijk erg vervelend, ieder jaar weer een nieuw gezicht.
Wij vinden dat de organisatie mensen moet vrijlaten als er een klik is! De mens moet voorop staan, niet de organisatie.
Ton het gaat juist om het een-op-een contact. Bij de kerk is soms gezamenlijk koffie drinken, maar daar vindt je niet echt vriendschap. Hoe kun je 1-op-1-contacten organiseren? Profs kunnen dat niet 1-op-1 contacten organiseren.
Martien wijst op TWOO.com, waar je misschien vriend(inn)en kunt zoeken!
Ton: bij de Hulp in de Huishouding: Wat de mens aan zorg nodig heeft is afhankelijk wat ie wil en wat ie vindt. Als de hulp dan zegt wij weten wel wat goed voor je is, dan sta je als hulpvrager in de kou!
Martien werd door een moeder gevraagd haar zoon te bezoeken. Deze had de gordijnen toe, als zijn moeder kwam trok zij die altijd meteen weer open!
Ton: op onze ISP-flyer bij punt 3 staat het 1-op-1 contact genoemd, het gewone menselijke contact. Hij heeft in zijn huis ook de dunne overgordijnen dicht, het is zijn privé, hij leeft in de wereld. Als bezoek dat open wil opent hij ze!
Mw S geniet van kennisquiz op Tevee, geen nieuws,
Ton houdt het nieuws bij, ook voor zijn contacten, hij wil ook de achtergronden van het nieuws weten, wat er gebeurt. Mensen sluiten zich vaak af voor het nieuws, trekken zich terug!
Ze vragen zich af wat levert het mij op!
Als je een borrel per avond drinkt, dan kun je in moeilijke tijden van eenzaamheid in de verleiding komen om meer te gaan drinken. Uit angst daarvoor drink je dan maar geen borrel. De angst om de grens te overschrijden. Veel ouderen gaan juist wel meer drinken, zetten het verstand uit!
Het is fijn als je gevoel en verstand samen gericht zijn op morgen. en ook niet zielig doen!
Ton: Martien drinkt een pilsje per avond als Slaapmutsje. Zelf luister ik naar de radio "met het oog op morgen!"
Martien: ik drink na het pilsje een glas melk, als afstopper naar het meer drinken!
Ton vraagt zich af hoeveel mensen in Heemskerk eenzaam zijn?
Mw S. zoekt gelijkwaardig contact.
Ton: het verstand is bij verslaving te zwak, op muziekfestivals XTC en alcohol nodig om uit je dak te gaan.
Veel beroeps doen technisch werk, ook bijvoorbeeld de wijkverpleging,
De Hulp in de Huishouding heeft vaak meer contactmomenten, praten bij een bakje koffie.
Mw S: Waar het om gaat is wezenlijk contact, waarbij je je verhaal bij elkaar kwijt kunt.
Als de gemeente daarop inzet, kan ze besparen op de kosten van de Hulp in de Huishouding en psychische zorg ed.
Veel huishoudelijke klussen kan de mens zelf nog doen, als men goed in het vel zit!
Stop het betuttelen van eenzame mensen, neem hen serieus!
Bij haar huishoudelijke hulp, die ze al 20 jaar heeft, ervaart mw S wel gezelligheid, maar het is geen vriendin van haar!
PS: thuiszorg wordt vaak verward met Hulp in de Huishouding,
1. De Thuiszorg (wijkverpleging en medische zorg thuis én medische palliatieve zorg) valt onder de Zorgverzekeringswet .
2. De hulp in de Huishouding valt onder de WMO (gemeenten)
Verslag: Martien Luijcks Bijlage: Hervorming Langdurige Zorg
Verslag Wie ben ik en mijn jaloezie? dd. 4 november 2014 bij Jansheeren Heemskerk
We zijn vandaag met 3 personen aanwezig bij Jansheeren in Heemskerk.
Jaloezie is een herkenbaar punt voor ons.
je bent jaloers als je alleenstaand bent op mensen die hand in hand lopen
je bent jaloers als je na je 64e nog moet solliciteren en hoort van oud collega's dat ze voorheen met hun 57.5 leeftijd al vrijgesteld waren.
je bent als vader soms jaloers als je dochter haar eerste vriendje krijgt,
Je bent als oudere met een jongere vriendin ook jaloers als zij een nieuwe vriend ontmoet.
Je kunt jaloers zijn op een collega die beter met klanten om kan gaan
Je kunt jaloers zijn op iemand die meer op de voorgrond treedt dan jij.
Je kunt jaloers zijn op je kinderen als jij minder zelfredzaam wordt.
Je kunt jaloers zijn op je buurjongen die met Nikes rondloopt.
Je kunt ook jaloers zijn op iemand die beter kan dansen dan jij.
Wat als je je eenzaam voelt, want de eenzaamheid is een groot probleem in verbinding met jaloezie.
Sommigen nemen bij gebrek aan beter huisdieren, zodat bij thuiskomst altijd iemand, al is het maar een dier, je verwelkomt. Een gelijkwaardig contact mag je dit niet noemen. Maar als doekje voor het bloeden doet het goed werk.
Mensen met een zorgend beroep kunnen vaak hun ouders gaan betuttelen, waardoor die meer dan nodig in het putje worden geduwd.
Hulpverleners die soms hun (inmiddels opgeloste) eigen ellende naar voren brengen om daarmee als lotgenoot aanvaard te worden en dan mogelijk weer verder gaan met hun bevoogdend optreden!
Iedereen staat gereed met adviezen hoe je je eenzaamheid kunt oplossen, maar eenzaamheid is een gevoel van er (niet) zijn! dus alle goedbedoelde adviezen waaien weg in de wind.
De betrokkenheid ontbreekt vaak.
De betrokkenheid tussen mensen laat vaak te wensen over, hoeveel mensen laten elkaar niet in de steek. Hoeveel mensen zitten met problemen en niemand die hen opzoekt.
Volgende keer is woensdag 2 december a.s. met al thema: Wie ben ik en mijn en de betrokkenheid?
verslag Martien Luijcks, met dank aan aanwezigen
Verslag Wie ben ik en mijn geluk (en waar is mijn geluk als ik in zorg ben)?
Jansheeren Heemskerk 7 oktober 2015 14.00 uur
We zijn met 5 personen bij elkaar om ons geluk met elkaar te delen.
Ton heet iedereen welkom. Hij vertelt dat hij en Martien soms ruzie hebben, maar dat ze altijd persoon en zaak uit elkaar kunnen houden. Zo gaat dat binnen het ISP.
Hij is al wat ouder, dus hij noteert alles wat hij moet doen in zijn agenda.
Hij nodigt ieder uit zich voor te stellen:
Mw S vindt zich als mens welkom, maar vind genoemde zaken vrijwilligersideeën.
Mw E is de enige beroepsmatige kracht in ons gezelschap. Zij coördineert vrijwilligers.
Martien Is vanaf 1994 samen met Ton actief voor het ISP. Hij spaart voor een kennis theezakjes, die brengen geld op voor blindengeleidehondentraining.
Mw S herinnert zich een poppetje voor Afrika dat geld op zijn hand in de mond stak
Ton herinnert er een die dankbaar knikte als ie geld kreeg.
Martien hoorde van een nieuw boek over geluk: Nederlanders zijn het gelukkigst van de hele wereld.
Men herstelt vaak snel na een ongeluk.
In het verslag van vorige keer (dhr P deed de visclub e.d.) zat een foutje, is hersteld op de site.
Ton dankt Mw G en Martien.
Ton: wie wil beginnen over geluk zowel het begrip als wanneer je het wel of niet voelt.
Mw G: ik ben zelf de gelukkigste mens. Toen mijn man overleed en ook mijn vriendin. Toen snapte mijn omgeving niet dat ik toch gelukkig was. ik zei: sorry, zo is mijn instelling. In mijn familie was men altijd gelukkig, Soms moet je het goede eruit halen, Manipuleren voor het goede, mag!
Mw S is een groot deel van haar leven gelukkig geweest, soms wel en soms niet tevreden, (tevredenheid geeft gelukkig gevoel ) maar nu: als anderen zeggen: je moet je toch gelukkig voelen met je vier kinderen om je heen, maar ik ben niet gelukkig. Ton: wat mis je? Mw S. ik ben alleen gelukkig als ik alleen thuis kom en dan mijn verhaal kwijt kan, dan zou ik mij weer thuis voelen en gelukkig.
Mw G: geluk is niet hetzelfde als iets mooi vinden!
Mw S: een vriendin heeft een gehandicapte dochter bij Philadelphia, zij is m.i. gelukkig als zij met haar dochter contact heeft. Ik zie haar als een gelukkige vrouw. Ik kan geluk wel constateren, maar ik voel het niet.
Ton, Niet therapeutisch: maar ben je wel gelukkig met jezelf?
Mw G: Kijk eens wat je hebt als het regent, lekker droog binnenzijn?
Mw S: zit in auto met dochter, zie de herfstkleuren en zeg dat vind jij mooi, maar ik voet het niet.
Ton: het geluksgevoel in het voorjaar voelde je wel met je partner?
Martien herkent dat, Toen hij wegging bij zijn vrouw en kind, viel hij in een gat, het verloren paradijs.
Hij vond steun bij een eerstelijnspsycholoog en in zijn werk bij lotgenoten. Mw G: je miste de verbondenheid!
Martien: er is iets van 10 kringetjes, 10 verschillende contacten per week zou helpen tegen eenzaamheid. Mw S. Dat haal ik makkelijk, maar gelukkig voelen, ho, maar!
Mw G: Geld maakt niet gelukkig, maar het is prettig als je het hebt.
Mw S: eet regelmatig samen met 3 dames, maar gelukkig is ze niet ermee.
Ton: als je slechthorend bent voel je je al gauw geïsoleerd, omdat je de helft niet verstaat.
Mw S. altijd "wat zeg je" moeten vragen werkt storend op de communicatie.
Mw G: een vriendin praat altijd over haar ziektes, en dan telkens weer, ze voelt zich alleen! Maar mw G wil haar tijd wel zelf bepalen, want zij bepaalt hoe lang ze aandacht geeft.
Ton: een vriendin loopt altijd door het dorp en vraagt altijd aandacht voor haar verhaal.
Hijzelf probeert het geluk in zichzelf te vinden. In zijn huwelijk werd hij ongelukkig, dus ging de berging in. Hij nam een jaar om geen contact te hebben met ex en dochter (loutering, om tot zichzelf te komen).
Hij kreeg na een lange periode in de berging, tenslotte de woning waar hij om vroeg. Zijn buren variëren in vriendelijkheid. Hij vraagt zich af wat is de kern van mijn bestaan? Hij verloor recent
3 mensen aan de dood, beroerd, het houdt gewoon op, maar hij is wel betrokken!
Mw S. onze generatie is meer rationeel bezig dan vanuit gevoel.
Martien probeert van zijn gevoel uit te gaan. Hij hield van een patiënte die al lang in opname zat. Hij heeft geprobeerd om haar eruit te bevrijden. Maar het lukte hem niet. We zijn nu nog wel goede vrienden.
Ton heeft een instelling van overleven. Toen hij scheidde liet hij de huizen aan zijn vrouw, en sprak af geen problemen op straat te gooien.
Mw S haar eerste huwelijk strandde na 20 jaar in 1978 omdat zij zich niet meer vond in de relatie, maar ze kon pas een nieuwe man vinden toen deze man stierf. Met de nieuwe man heeft ze haar twee kinderen verder grootgebracht. Toen haar 2e man ook na 20 jaar samen overleed, zeiden de kinderen: nu is ook onze 2e vader dood!. In al die tijd was ze gelukkig.
Mw E: geluk is niet afhankelijk van een relatie wel of niet!
Mw S: vroeger was het geluksgevoel er gewoon spontaan, nu leef ik niet meer vanuit gevoel.
Ton een vroegere vriendin heeft veel gehad aan Jan Jouwe Hoekstra in Bilthoven. Misschien dat u eens hulp kunt vragen bij een eerstelijnspsycholoog. Martien is bereid te bemiddelen.
Ton: zijn ex is bezig met haar uitvaart te regelen.
Mw G: is bezig met een verzendlijst van de overlijdenskaarten
Ton: De waarde van deze middagen?
Mw G: leuk om andere mensen te leren kennen
Mw S: doet haar denken aan de vrouwenbeweging van de jaren 80, omdat ze er terecht kan met dingen waar je normaal niet zo makkelijk over praat.
Mw. G: kortgeleden overleed haar moeder, die ze 25 jaar had verzorgd (dag en nacht). Wat overblijft zijn de goede herinneringen, zij bracht wat gezelligheid in het leven van haar moeder, Jij ipv U, het vuurwerk van oud en nieuw etc.
Dan wordt de koffie gebracht, dit stoort in het gesprek. Laten we volgende keer koffiepauze inlassen!
Martien kon de relatie niet meer redden.
Ton het verdriet dat dan bovenkomt laat veel zangers de mooiste liedjes schrijven en zingen! Ook veel schrijvers putten inspiratie uit hun eigen leven.
Mw E: je moet bedenken waar je blij van wordt en dat opzoeken! Ze heeft niet de hele dag door geluksmomenten, soms voor ze iemand ontmoet, of erna, (Martien: en ertussenin!) of bij sporten.
Ton; Wat als je dat niet meer kunt doen? MW E. kan dat dan wel accepteren, als de herinneringen maar zoet zijn. Mw E wil anderen ontmoeten en heeft graag contact met vrienden en vriendinnnen en voorpret en napret en ertussendoor .
Ton heeft een vriendin van 48 jaar. Haar omgeving zegt : wat moet je met die oude vent? Ik moet oppassen dat ik niet jaloers wordt, door haar vrienden als concurrent te zien.
Mw E: ik ben tevreden met hoe het nu is.
Ton: ik ben in wezen niet tevreden, ik streef er wel naar.
Mw G: als je geluk aan een ander wilt ophangen, dan beginnen alle problemen, o.a. ook door jaloezie. Vindt het fijn haar verhaal kwijt te kunnen. Ze zwaait nu ook naar de vuilnisman en de postbode van achter het raam. Ik voel me een stuk warmer.
Ton: als slechthorende pas je wel op met zwaaien naar vreemden, komt ie naar je toe met een heel verhaal waar je niks van verstaat.
Ton: ik liet mijn vrouw niet onverzorgd achter in materiele zin. In zakelijk opzicht had ik misschien meer moeten doen. Mw G: je kunt niet de verantwoording dragen na een scheiding. Ton daarom jaar loslaten. Geen vechtscheiding, Getrouwd in de protestantse kerk, toch ja gezegd met een intentie, dat Ja blijft overeind ook in mijn mantelzorg voor haar nu. Hun dochter doet nu de financiën. Verder thuiszorg en Hulp in de huishouding.
Mw G: wil wel voortgaan met deze gespreksgroep, vindt wel dat bepaalde mensen veel aan het woord waren. Ton: dan mag mw E de laatste 10 minuten hebben: Beroeps reageren vaak wat zakelijker op wat gezegd wordt. Mw E: mooi hoor, wat hier is gezegd, en Mw G: Suze was zeer openhartig. Mw E: wacht tot ze uitgenodigd wordt door Ton.
Mw G: geeft graag cadeautjes aan anderen. wil mensen blij maken.
Mw S: is bang om in gezelschap als zeurpiet te worden gezien.
Ton mijn overleden vriendin M had een moeizame relatie met haar kinderen en kleinkinderen. zat altijd op de bank, nam Ton mee om niet alleen te zitten. er kwam een familiegesprek en daarna ging het ietsje beter. De kinderen hadden teveel het beeld dat moeder toch "gek" was en zij voldeed niet aan hun beeld.
Het Thema voor woensdag 4 november wordt: Wie ben ik en mijn jaloezie. met een klein rondje vooraf wat we hebben gedaan om gelukkiger te worden?
Verslag Martien Luijcks met dank aan David Simonse en mw. E en G.
Wie ben ik en de Zorgzame Sociale Samenleving, theorie en praktijk |Jansheeren Heemskerk 9-sept-2015.
Met 6 personen zijn wij bijeen om onze rol in de Zorgzame Sociale Samenleving in theorie en praktijk met elkaar te delen.
Ton heet allen welkom en vraagt om een rondje voorstellen.
Mw G haar moeder is overleden. Op weg van en naar het ziekenhuis waren bussen ingezet, ze was wel 3 uur onderweg.
Dhr J is 61 jaar sedert 20 jaar werkzaam als kleine zelfstandige. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen en ook kleinkinderen.
Dhr P is 86 jaar en heeft als montageleider bij Hoogovens gewerkt. Zijn vrouw is 1 1/2 jaar geleden overleden, zijn dochters ziet hij vaak. Hij heeft via de FNV jarenlang belastingen ingevuld, dat doet hij nu niet meer.
Mw E werkt in Heemskerk en doet ook vrijwillligerswerk, zij moet wat eerder weg vandaag.
Ton is ook 86 jaar en heeft als timmerman gewerkt, en heeft zich opgewerkt tot bedrijfsleider. Hij vindt het werk wel leuk, en geniet nog steeds van het leven. Wat voorbij is geeft hij een plek, en hij kijkt naar de dag en mogelijk de toekomst. Hij raadt dat iedereen aan. Dhr P: "Aan de laatste speen!"
Ton heeft de mentaliteit: als iemand hem niet serieus neemt en het beter weet, dan: "doe het maar zelf". Veel hulpverleners zijn nogal betuttelend, Ton zegt altijd: ben jezelf, het gaat om jou, help mij om het op te lossen.
De Sociale Zorgzame Samenleving: door de transitie staat de maatschappij op z'n kop. Het ISP heeft medewerkers uit alle windstreken, mensen komen met sociale contacten, dwangbevelen, ordenen of invullen papieren, waarbij verwijzen naar professionals, het ISP als vertrouwenspersoon betrokken kan blijven.
Hoe staat de Zorgzame Sociale Samenleving in het licht van de vluchtelingen die komen? Tandem is er voor de mantelzorgers, 1/5 daarvan is overspannen.
Bij Ton is de klant zelf de zorgcoördinator, die zegt wat de knelpunten zijn. Ton zet alles op een rijtje en organiseert van daaruit de zorg voor de klant. De klant helpt zelf mee bij de uitvoering. De klant heeft meestal wel genoeg eerzucht en wil graag waardering als hij/zij wat goed doet. Ook de praktische omgeving kan helpen om de klant te ondersteunen. Mw E: Sommige klanten zijn erg moeilijk te motiveren!
Ton: Viva lag onder vuur in Haarlem, maar het ging gewoon om goede afspraken maken en duidelijk maken aan de klant wie wat doet.
Dhr J. Misschien zijn we in een waanzinnige tijd beland. Zelfs een goede boekhouder kan het niet meer bijhouden.
In Afrika zijn 10 miljoen hongerenden, er is 500 milj. nodig. Hier wordt 30 % van ons voedsel weggegooid. Je moet wel op je smoel gaan, wat waar is of niet waar is totaal onhelder. Het hele economische systeem is voor 95 % lucht.
Van 0 euro maken ze 2 1/2 miljoen euro via hypotheken e.d. We worden altijd met schulden opgezadeld, altijd is er geld te kort. Er is een petitie die stelt dat niet de banken geld moeten maken, maar de regering. Hij vraagt zich af wat de regering ermee zal doen?
Hij vervolgt: De pensioenen beslaan 800 miljard euro, wanneer we de helft daarvan nemen kan de hele staatsschuld worden afgelost. Mensen zouden veel gelukkiger kunnen zijn.
Ton: wijst op het ruilhandelsysteem; in een regio in Canada is men overgestapt op ruilhandel. er zijn afspraken gemaakt om zoveel mogelijk via ruil te doen. Fabrieken doen mee, en mensen hebben volkstuintjes, net als hier op veel daken en in tuinen.
Dhr J: ook in Zuid Amerika komt men dit tegen. Daar heft men ook geen belastingen meer.
Ton: streven e.e.a. wat gezonder te maken. Voorheen was hij actief in de Wereldwinkel, waar hij prullaria en kunstzinnige dingen verkocht. Als men daar geen werk vindt, dan komt men het hier zoeken.
Dhr J. Werken moet je doen uit liefde, geloof biedt daar steun bij. Oorlogen komen voort uit geld en gaan om geld
Mw G: Ze zeggen dat geld zekerheid is!
Dhr J maar bij de bank is 95% voorgelogen. In de middeleeuwen begon men met dukaten. de eerste leugen.
Dhr P: toen mensen hun salaris naar de bank gingen brengen, toen werden de banken rijk!
Dhr J: niet alles is financiëel!
Dhr P. De pensioenfondsen worden steeds rijker. Lubbers pikte er gewoon wat uit. Jetta Klijnsma zegt dat ze het pensioensysteem moet veranderen voor de jongeren, maar bij doorgaan van het systeem komen de jongeren er ook goed uit. Bij de CAO wordt gewoon loon uitgeruild tegen lagere pensioenen! Man en vrouw blijven soms bij elkaar alleen om het geld, zelfs als het een vechtrelatie is. Hij pleit niet voor communisme maar voor vrijwillig Basisinkomen!
Mw E: Ik ben niet van betuttelen, maar soms wens je ouderen toe, wérden ze maar wat meer betutteld, maar mensen moeten wel meer voor zichzelf opkomen!
Ton: kent een vrouw die alles maar over zich heen laat komen, bang dat ze anders geen hulp krijgt.
Martien ontmoette laatst ook zo iemand.
Dhr P ook, soms zelfs dreigen ze met eind aan hun leven!
Ton: de slager zei al: mag het een onsje meer zijn, zo gaat het ook in de thuiszorg en Hulp in de huishouding, mag het een uurtje meer zijn? Terwijl de mensen zorgafhankelijk worden gemaakt. Mensen moeten juist gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te doen.
Mw G. Je komt je grenzen tegen als je ouder wordt. Toen hulp voor moeder kwam konden we niks meer vinden. de hulp hebben we toen opgezegd, Moest ik zelf gaan betalen omdat ik het werk overnam. Als je jong bent, ben je nog vol energie, maar als je ouder wordt duurt alles langer. Je moet weten wat je niet meer kunt. Je doet hetzelfde werk, maar doet er langer over of het lukt niet.
Ton: ik koop niks meer, ik haal alles 2-hands, eet bij mijn mantelzorg-contact en een vriendin doet mijn was!
Dhr J. mijn schoonvader had wel of geen pacemaker, maar kreeg verkeerde medicijnen. ook elke dag een andere thuishulp . Zelfs de medici hadden ruzie erover.
Mw E: Er moet een soort draaiboek komen in de relatie profesionals en vrijwilligers (w.o. mantelzorgers)
Ton: vergelijk het met de partituur van de Dirigent van een orkest. De EIgen Kracht Centrale kost slechts € 1300 per maand, ga daar eens om bij de andere hulpverleners!!
Dhr J de BTW boven 20% is te boud. Is dankzij de Pinkstergemeente van de drank afgekomen. geloven in God, geloven in Jezelf! Respect voor iedereen. De bron is in jezelf. Wij zijn de overheid
Dhr P: werken in een overall daar is niks mis mee, maar door zelfstudie ben ik opgeklommen. Hoger is leuker en wordt nog betaald ook! Ik was niet rijk, maar kon mijn kinderen goede opleiding bieden.
Over Zwageman's verscheiden concluderen we: excaltatief en wat problemen.
Dhr P: Er is soms ziekte in het leven.
Mw G: een dieet heeft veel waarde.
Ton: Wat is jouw toekomst?
Dhr P: loop soms door de duinen en denk: wat zou mijn ex-vrouw nou gezegd hebben? Die gedachte doet hem minder wandelen. Hij kan er zijn ei niet meer kwijt. Hij heeft zijn verplichtingen nu afgesloten, wil ze niet meer.
Mw G: toen man slechter werd heb ik hem 4 jaar verpleegd (Ton: 1/2 maatje 1/2 nodig). Na zijn dood ging ik mijn moeder verzorgen.
Dhr P is vrijwilliger bij voetbal, en ook bij de visclub en bij hospice voor kleine kinderen.
Ze is tevreden, heeft veel om op terug te kijken. koester je verleden.
Er is verschil tussen mannen en vrouwen, Als vrouwen het opgeven staat de man er alleen voor. Vrouw is meer moederlijk en zorgend, houdt alles bij elkaar. De Man is te ondernemend om rust te vinden.
Dhr J: vrouwen blijven vaker alleen dan mannen
Ton was dagje uit in Amsterdam met vrienden.
Wij besluiten tot het thema: Wie ben ik en mijn geluk, en waar blijft mijn geluk als ik zorg nodig heb.
Dan besluit Ton tot een eindrondje
dhr J was blij dat hij zijn verhaal kwijt kon.
Dhr P had grotere groep verwacht, maar is niet teleurgesteld.
Mw G Vond het fijn in de kleine groep.
Ton als er meer mensen komen kunnen we naar een grotere zaal.
dhr J in politiek overtuigen of verdedigen.
Martien vindt het een goed gesprek
Ton: de enige nering die altijd overeind blijft is die van stofkapjes
de volgende keer is Woensdag 7 oktober
verslag Martien Luijcks
Verslag Wie ben ik en mijn pesten en gepest worden en wat zijn mijn motieven daarbij?
In Jansheeren d.d. 1 juli 2015 om 14.00 uur
We zijn vandaag met ons startgroepje bij elkaar, Mw J en Mw G waren verhinderd.
Na een gesprek over de waarde van je aan het thema houden of niet, besluiten we het thema z.g.a.m vast te houden.
Ton: Pesten is niet altijd negatief. Wanneer hij wordt gepest, zoekt hij het gesprek met de pester, Niet zo leuk als andere gesprekken, maar levert toch weer een redelijk positief contact op.
Iemand die een ander de kroon steekt of bedreigt wordt de kroon te verliezen kan in veel situaties (school/werk/vriend/familie) leiden tot pesten.
Mw R: in IJmuiden is een school waar de regels strak worden gehandhaafd en zelfs op het schoolplein toezicht is. Kinderen zijn tegenwoordig mondiger dan vroeger. Als ze thuis klagen over de leerkracht, dan neemt de ouder het voor het kind op.en stapt met grote mond op leerkracht af.
Ton denkt aan zijn zus die door jongens werd lastig gevallen. Vader mee: pak hem maar! Niemand mocht zich ermee bemoeien. Mw R. Reageert: beter praten waarom doe je dit nou? Zo kunnen ze het met elkaar oplossen. Zij ziet het leerkrachten bij de voornaam noemen als negatief. Ton: bij jongerencentrum de Nachtuil in Zandvoort sprak men ons met de voornaam aan, maar als ze ons nodig hadden dan sprak men met U.
Ton: de hardheid van voor de oorlog komt terug. Mw E en hoe zit het met het welbevinden?
De man in den Haag had zuurstofgebrek. Ton: de politie is ook gestresst. Er zijn rellen
Mw E: Het geweld van jongeren wordt steeds agressiever.
Mw R: in een gezin werd de dochter overbeschermd, zij werd verheerlijkt en mocht helemaal niks. Toen zij een brommer kreeg reed zij ermee naar de dijk en doodde zichzelf op de rails.
Ton’s vader zag hem graag architect worden, maar er was spanning omdat Ton niet wilde. Hij klom via Timmerman naar bouwkundig tekenaar en opzichter.
Wij zien als doem van onze tijd het anoniemer en gemener pesten, mede via de sociale media.
Hierdoor worden jongeren tot wanhoop gedreven en stappen uit het leven.
Ton In Finland is de klas echt een leefeenheid, de leerlingen zijn samen verantwoordelijk.
In Nederland zijn de scholen ook bezig met meer eenheid, maar soms blijft het hangen in consumeren in plaats van eenheid.
Mw E: ook bij sportclubs wordt nu meer aandacht hieraan gegeven.
Mw R meer kinderen luisteren niet naar hun leerkrachten, klagen thuis
Ton: Vader moet zijn gezin overeind houden Hij wil dat zoontje goed presteeert, en dan meent zo’n leraar daar tegenin te gaan....
Mw R: Op de ouderavonden komen soms ouders met zeer korte lontjes.
Mw R: een nichtje had kritiek op kinderen van haar groep. ik zei: andere kinderen vinden ook wat van jou!
Ton: de oplossing is dan uitpraten via een gesprek?
Mw E: je kunt ook dingen laten weten zonder het te zeggen!
Ton: ik heb macht, nieuw iemand komt, ik wil mijn macht niet kwijt, dus uitschakelen concurrentie.
Mw R: maakt kaarten die ze graag wil verkopen, Een vriendin wil heel veel snuisterijen verkopen, deze wilde graag alles doen en alles hebben, had moeite met delen, bang om wat gekort te worden..
De kunst was elkaar te informeren en op elkaar af te stemmen. Dit ging een keer mis (Mw R had vergeten een bijeenkomst door te gegeven) vervolgens passeerde de vriendin mw R. 4 keer. Ze was gewaarschuwd, dus nu is ze geen vriendin meer. Haar andere vriendinnen houden wel nog contact.
Die betrekt ze er niet in! Als zij komt naar een uitje dan blijft mw R weg. De partner groet haar nog wel. (Ton: partner valt vrouw niet gauw af!)
Allen spreken respect uit voor de integere en verstandige wijze waarop mw R dit heeft opgelost.
Ton: Zij houdt zaken en personen uit elkaar! Ze speelt mensen niet uit elkaar. Mw E de vriendin zal wel boos zijn, of beter boos op zichzelf? Ton: of misschien is ze jaloers,
Ton: als bij een bedrijf ontslagen moeten vallen, kan er ook onderling genaijverd worden om te laten zien wie de beste is, met veel bluf en vaak zonder veel scrupules.
Mw R; een neefje werd gepest op school, hij wilde niet hebben dat de leraar werd verwittigd.
Martien vertelt hoe hij op de middelbare school werd gepest. Bij het wisselen van de leraar gooide men hem onder het kantelraam door naar buiten. Dit gebeurde vaak. Op een dag sprak hij met een welwillende klasgenoot die hem aanraadde het glas kapot te trappen terwijl hij eronderdoor ging.
Dit probeerde hij zodra hij de kans kreeg, maar hoe hij ook trapte, de ruit bleef heel. Daarvan was hij zo teleurgesteld dat hij naar huis ging. Omdat hij nooit een les miste, viel dat op. Toen kwam de klasseleraar voor de klas en legde uit dat dit niet kon!
Mw E: door verandering van de gedrag komt er kentering in de situatie.
Mw R: je had niet zélf de leraar erbij gehaald!
Ton Handenarbeid is erg ondergewaardeerd, toch is het onmisbaar! De rekentoets is echt bedenkelijk. Men kijkt niet naar de mogelijkheden van het kind, alleen maar naar de kennis.
Dat geeft tweedeling. Ook de voorrang die de commercie heeft bij de wetenschap is een zorgzame zaak, beetje voor de gek houden
Mw R:. Een HTS-er kan goed samenwerken met een handarbeider (uitvoerder van de theorie)
Mw E: men moet de taken wel goed afbakenen!
Mw R: als ik met mensen geheugentraining doe, hebben ze soms de verpleging nodig, die dan soms niet reageert. Zelf mag ze mensen niet naar toilet brengen. Ook gehandicapten worden geïsoleerd wegens personeelsgebrek. Waarom niet vrijwilligers erbij halen, al dan niet vanuit de bijstandsgerechtigden?
Ton: het ISP doet een beroep op het Landelijk platform GGZ om steun voor haar voortbestaan, wij hopen dat de beroeps geen voorrang geven aan hun eigen baan, maar ook voor het ISP als onafhankelijke organisatie klaarstaan!
Tenslotte de managment. Een overbodig kostbare tussenlaag. Alsof mensen samen niet beleid kunnen uitdenken en uitvoeren!
De volgende keer wordt de 2e woensdag van september (vakantie en lokale kermis)
d.w.z. 9 september 2015
Het thema: wie ben ik en de zorgzame sociale Samenleving, hoe zakelijk en privé in de praktijk te brengen
Verslag van Wie ben ik en mijn motiveren? Woensdag 10 juni 2015 Stichting Welzijn Gastheeren Heemskerk
We zijn vandaag met 6 personen vezameld om het motiveren te onderzoeken.
Ton heet iedereen welkom en vraagt om een voorstelrondje:
Martien heeft pedagogiek gestudeerd en kon met No Noncense van Lubbers geen baan vinden. Ging vrijwilligerwerk doen. Hij heeft samen met Ton aan de landelijke werkgroep Korte Lijnen (in de eerste lijn ggz!) deelgenomen.
Ton is 86 en was Bouwkundige, bij het feestje van de bobo’s de oplevering ging hij met gebak naar de werkkeet en dronk met de werklui. Hij werkt net als Martien vrijwillig voor het ISP. Hij doet het om zelf te overleven. Wij vallen elkaar hier niet af, en hebben respect voor elkaar.
Mw G is nieuw en komt uit Beverwijk. Zij heeft moeite met het verplicht (massaal) vrijwilligerswerk boven de 50 jaar.
Mw J is 9 jaar ook voor het eerst hier. Zij is haar man verloren en zei tegen haar kinderen, niet op zondag komen (geen afhankelijkheid)! Zij wast haar gezicht alleen met water en gebruit het groentenat in de puree. Zij gaat er graag op uit.
Mw R is 77 en al voor de derde keer hier en heet de beide nieuwe dames hartelijk welkom. Zij doet al jaren vrijwilligerswerk bij demente ouderen. Een soort uitnodigende en bevestigende rol. Ze neemt knutselspul mee om samen te hobbyen. Ook neemt ze de mens serieus zover dat kan, als ie naar huis wil, samen aan de arm naar huis bij het uiteinde van de tafelrij.
Mw E is ook voor de derde keer en kan nu wat langer blijven. Zij doet vrijwilligerswerk om de wederzijdse sociale contacten.
Ton vertelt iets over het ontstaan van het ISP ruim 20 jaar geleden vanuit de Cliëntenbond in de GGZ. Wij zagen deze tijden al aankomen. Mensen vallen steeds meer terug op hun persoonlijke situatie en waar vinden ze hulp? Het ISP biedt mensen de kans zelf nog sturend hierin te staan.
Martien Het gaat erom dat mensen hun verhaal kwijtkunnen binnen deze bijeenkomsten.
Mw J: heeft ervaring met thuiszorg die erg betuttelt.
Ton: De klant is werkgever. Bijvoorbeeld een vriendin van hem had thuiszorg die alles beter wist. Die heeft ze afgewezen. Toen iemand die niet lang kon blijven. Tenslotte een lokale thuiszorg gevonden, die vroeg hoe de klant het wilde hebben!
Mw E: ziet op tegen de dag dat zij zelf zorg nodig zou hebben. Het beeld van afhankelijk te moeten zijn van anderen is haar een gruwel. Dit beaamt de groep! Mw E: ja, de kunst van de thuiszorg is empathie (inlevendheid) en zakelijkheid in de goede verhouding! Het afstemmen van wat de klant nog zelf kan en wat niet. Ton als het niet klopt moet je het altijd bespreken
Mw R: de rijken kunnen zich inkopen in de luxe ouderenopvang, maar dan zit je alleen tussen ouderen!
Ton noemt het beeld van een dirigent, elk orkestlid heeft eigen partitituur, de dirigent stuurt globaal.
Mw R heeft een kleinkind die maatschappelijke stage loopt. Haar docent komt nooit eens kijken.
Samen met moeder schrijft zij een brief naar hem of hij niet wil komen kijken hoe zij het doet!
Er klinkt instemming vanuit de groep, dat zou leuk voor haar zijn.
Martien als ie maar niet erbovenop gaat zitten en bijvoorbeeld elke dag gaat bellen hoe het gaat!
Ton: je hebt de omgeving nodig om te motiveren, via instemming, via steun, via bemoediging of via een keertje komen kijken!
Mw R: je kunt alleen met schoolreisjes mee als je ouders genoeg geld betalen.
Ton: hangt ervan af hoe je leeft. Ik eet vaak tweedehands eten, eten moet je niet weggooien. Misschien kan zo’n kind met internationale studentenuitwisseling meedoen, je moet creatief zijn!
Ton vraagt wat wilt u nog kwijt?
Mw G zag op tevee iemand die helemaal onbewoonbaar woonde, door verzamelwoede kun hij nergens meer komen, dan via hele smalle gangetjes. Hoe komt iemand daartoe?????
Ton: misschien om te imponeren, of uit protest, vasthoudendheid in het kwadraat, soort constipatie?
Mw J er is een echte Rembrant ontdekt, Hoe er niet mee was gesold, ongelooflijk
Mw G: dingen nemen vaak hun eigen loop, een schilderij kan als plank in de kast belanden bijvoorbeeld. De leuke mevrouw bij Kunst en Kitsch gaat weg. Jammer!
Ton een zwartstaande tevee als kunstwerk laten zien. En tijdens het Marchallplan moesten werkzoekenden samen de sloten reinigen
Men vraagt waar het motiveren van anderen bleef? Ton we nemen het mee in de volgende keer!
Volgende keer is 1 juli a.s. 14 uur Het Thema Wie ben ik en mijn pesten en gepest worden en mijn motiveren daarbij
daarna wordt het 5 augustus weer.
verslag Martien Luijcks
Verslag Wie ben ik en mijn grenzen? 6 mei 2015
In de Jansheeren zijn wij opnieuw met 4 personen aanwezig.
Ton opent de bijeenkomst en heet mw G. en mw K. welkom.
Mw G zegt dat ze om 15 uur weer weg moet. Haar werk staat niet langer toe.
Martien: dit is de eerste grens.
Ton stelt dat de opkomst toch wel wat laag is. Hij stelt voor de grenzen van het ISP binnen de regio te verkennen
Hij vraagt zich af wie er allemaal uitgenodigd zijn voor deze bijeenkomst.
Socius, (Ja, MEE, nee, kerken? RCO de Hoofdzaak? Roads.
Ton de eigen verantwoordelijkheid van mensen is van groot belang. Ook wijst hij op de toenemende eenzaamheid.
Mw R: BUUV is wel bekend, maar er wordt daar niet gescreend, dus het hangt af van de klik die hulpvrager en Buuv hebben, zowel in activiteit als kwa persoon.
De Vrijwilligercentrale screent mensen wel. En daarbij kijkt men ook naar de activiteit.
Mw G. Vrijwilligers moeten gemotiveerd blijven. In principe is vrijwilligerswerk niet vrijblijvend!
Werkers willlen na hun 65e graag hun betaalde baan houden, leidt dit tot verdringing van arbeidsplaatsen?
Ton: bij het ISP staat de klant centraal; wij vragen de klant mee te helpen bij het oplossen van zijn/haar probleem.
De overheid zoekt meer vrijwilligers, de grenzen zijn onduidelijk, wat kan een vrijwilliger wel doen, en waar houdt dat op.
Veel instellingen hebben een vrijwilligersverzekering en soms ook een kerstpakket voor de vrijwilligers. De namen van vrijwilligers worden niet doorgegeven aan de gemeente.
Heeft de gemeente ook een verzekering voor vrijwilligers?
Vrijwilligers kunnen beperkt worden in de duur van hun contacten, soms beperkt de activiteit de duur. Bijvoorbeeld bij maatjesprojecten. Of de indicatie speelt mee.
De taal vormt een grens. De Amish in Amerika hebben hun cultuur vastgehouden, maar spreken wel Engels? De Vrijwilligerscentrale organiseert soms Samenspraak, wekelijkse conversatie met anderstaligen. Er is ook een taalcafé in Heemskerk. Het gaat om inburgeren, niet om scholing,
Armoede: jongeren die weinig inkomen hebben neigen soms naar diefstal en erger.
Het basisinkomen zou hier een oplossing kunnen zijn.
Ton het ISP werkt preventief met de kracht van het Zelfdoen; maar dat is moeilijk meetbaar!
Sommige vrouwen komen hier via hun man.
De vooral (rijkere) Afrikaanse vluchtelingen via de Middellandse zee komen nu via Italië naar ons toe.
Ton heeft een Wereldwinkel gerund, hij zag dat als we geen werk brengen naar arme landen, dan komt men hier om werk te zoeken. Werkt men daar alleen als men geld nodig heeft?
Enkele onder ons hebben familie of vrienden die Waterputten in Kameroen en ook Ghana plaatsen.
De mens zoekt veiligheid,
Heemskerk is een leuk dorp vinden de aanwezigen. Men doet er niet moeilijk, er gebeurt veel en alles gebeurt in een goede sfeer! Leve Heemskerk
Ton: Preventie en zelfwerkzaamheid is niet altijd mogelijk, sommige mensen kunnen niet van a naar z in een keer. Er is 1 die er belang bij heeft, dat ben je zelf!
De beroeps heeft maximaal een half uur voor de klant, het ISP neemt de tijd die nodig is. Veel hulpverleners kijken neer op de klant, of van bovenaf vanuit hun professie. Men werkt langs elkaar heen. Medicijnen aanbieden die op de vorige afdeling afgebouwd en afgeraden waren. Het ziekenhuis zou terugbellen, gebeurde niet. Je moet er zelf dan weer achterheen.
Het thema voor de volgende maand 10 juni a.s. om 14 uur: Wie ben ik een mijn motiveren?
Verslag Martien Luijcks
Verslag; “Wie ben ik en mijn vrijwilligerswerk?” 1-4-2015 v 14.00-15.45 uur in Heemskerk
We zijn met 2 vrouwen en 2 mannen bijeen ik de gezellige kleine ruimte van Jansheeren.
Ton nodigt uit om eerst kennis te maken.
Mw G is vrijwilligerscoordinator en doet ook zelf vrijwilligerswerk, het onderwerp spreekt haar erg aan. Zij begon aan vrijwilligerswerk voor de sociale contacten en voor haar CV. Bij haar vrijwilligers maakt zij soms mee dat zij hun grenzen niet goed in de gaten houden.
Mw R heeft haar man verloren en wilde graag sociale contacten krijgen. Ze doet nu zelf veel vrijwilligerswerk bij mensen met dementie. Zij wilde graag doen wat nodig is (niet bezig houden) en vond dit echt nuttig. Ze doet nu hersengymnastiek bijvoorbeeld Plaatsnamen oefenen. Er komen ook vaak verhalen van vroeger naar voren. Zij is blij met het vertrouwen dat mensen haar geven
Ton: het is fijn dat je in vrijwilligerswerk je eigen belangen herkent, je doet het niet alleen voor de ander, je hebt er ook zelf wat aan.
Dan vertelt Ton over zijn mantelzorg, hij zet bij zijn vergeetachtige ex-vrouw die zegt niet te kunnen afwassen, de afwas in een bak met wat afwasmiddel, en hoopt dat zij op zeker moment aan de slag gaat, hetgeen ze bij gelegenheid ook doet. Het ISP vindt dat de hulp in de huishouding eigenlijk een briefje moet maken van de afspraken en wat de klant in tussentijd zelf kan doen.
Mw R herkent dit, zij was ook hulp in de huishouding. Toen ze eens eerder wegmoest zei ze dat tegen de blinde vrouw, waarop deze later zelf opperde “moet je nu niet weg?” Niet mopperen maar samen oplossen. Martien herkent dat van een vriendin in opname die hem ook herinnerde aan zijn eerder weg moeten.
Mw R: Er gaat weleens wat mis; eens had iemand een klacht over haar ingediend, maar zij bracht na een activiteit de man gewoon naar huis, en ging er niet op in. Soort laveren, maar het pakte goed uit.
We praten over de klant centraal of de taak centraal?
Mw G zegt dat beide van belang zijn, denken vanuit klant én vanuit taak!
Mw R. Had ergens maar 3 uur tijd, er stonden op de schouw diverse beeldjes. Haar chef kwam kijken, de beeldjes kon de klant wel zelf doen, ze deed immers ook koersballen. Toen kon mw R haar werk weer goed doen, gezellig samen met de klant.
Mw G: tegenwoordig is stimuleren om zoveel mogelijk zelf dingen te doen door de klant erg in!
Ton vertelt van een dame die hij begeleidt, zij kreeg een hulp in de huishouding die betuttelde, alles beter wist, en niet naar haar wensen luisterde. Deze werd door haar na 3 waarschuwingen weggestuurd. Toen kwam een goede, die echter snel elders moest gaan. Toen een lokale thuiszorg die haar nu prima ondersteunt. Het eerste uur praten (veel ggz-klanten willen eerst hun verhaal kwijt). Een half uur werkbespreking, dan een uur stevig samen aan de slag. Het laatste half uur evaluatie en afspraken wat klant zelf nog kan. Dan lijstje van die taken. En volgende keer complimenteren met wat zelf gedaan is.
Mw G: de tevredenheid van de klant staat voorop!
Ton: maar niet te veel tevreden, een klant is zeer tevreden over de vele hulpverleners terwijl ze zelf zwaarder en zwaarder wordt en het huis niet meer uit komt en de hele dag puzzelt. De klant moet volwaardig meedoen.
Mw R noemt de schandalige verhoging van de inkomsten van bankdirecteuren.
Ton: Mensen die scheiden, of die de hypotheek van het huis niet meer kunnen betalen. Voedselbank nodig. Grote schulden. Hoe overleef ik, dat is de vraag.
Mw G: de saamhorigheid komt terug, van beide kanten is er voldoening.
Mw R: ja, op kinderen passen maakt ook minder eenzaam. Zo kom je er samen uit.
Mw R. Had na het overlijden van haar man een samenkomst georganiseerd met andere overblijvers.
dit liep goed en werd jaarlijks herhaald. In de loop der jaren groeide de bijeenkomst en kwam er een koortje bij. Dat nam een vaste plaats in. Volgende keer nodigt zij het Leger des Heils erbij uit. Mw R wilde ook iets bijzonders doen, en begon met een gedicht voor te dragen. De gemeente Heemskerk steunt dit jaarlijkse gebeuren.
Martien: leuk dat u een gedicht voordraagt!
Mw G selecteert vrijwilligers op motivatie en stimulatie, wat maakt je blij, wat verwacht je van de ander. Zij opereert als een probleemoplosser wanneer er problemen zijn via een groepsgesprek. Het bewaken van hun eigen grenzen komt vaak voor.
Mw R. Dringen vrijwilligers de plaatsen van betaalde mensen weg? Veel vrijwilligers zijn boven de 60 jaar. Zij zoeken ook zichzelf in de maatschappelijke participatie.
Mw G. De ik- cultuur botst soms met de wij-cultuur
Ton: ieder mens is uniek!
Mw G: vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Je aan afspraken houden + tijdig afmelden als je niet kunt.
Mw R was blij met deze bijeenkomst. Ze kon haar verhaal kwijt.
De volgende keer is op woensdag 6 mei en we besluiten tot het thema: Wie ben ik en mijn grenzen?
verslag Martien