In de zomer van 2011 was de toneelvoorstelling 4.48 Psychosis dé hit op de theaterfestivals Oerol en Over het IJ Festival. Daarna was de voorstelling nog beperkt te zien in Haarlem en op locatie in Utrecht. Met speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek wordt het publiek in een theatrale geluidsinstallatie meegevoerd door het landschap van de menselijke geest. In 4.48 Psychosis heeft actrice Wendell Jaspers de muziek als enige tegenspeler op een indrukwekkende reis langs de rand van de waanzin en de afgrond van het bestaan. Aan het eind van de reis rest de vraag: Wat is liefde? Wat is leven?

 

Dinsdag 2 t/m donderdag 4 oktober is dit meeslepende relaas van een vrouw die in toenemende mate lijdt aan psychoses opnieuw te zien in de Toneelschuur in Haarlem. In de indringende muzikale enscenering van regisseur Thibaud Delpeut is het stuk een poëtische en vaak humoristische ode aan de onvoorstelbare kracht van de liefde.

Op dinsdag 2 oktober organiseren wij na afloop van de voorstelling in de Toneelschuur Haarlem een (voor voorstellingbezoekers) gratis toegankelijk gesprek: Regisseur Thibaud Delpeut (studeerde zelf Klinische Psychologie) omschrijft Sarah Kane’s 4.48 Psychosis als één grote overweldigende roep om liefde. Met de Amsterdamse schrijfster en psychoanalytica Iki Freud praten we hierover na. Wat is liefde eigenlijk? En wat als onze roep om liefde onbeantwoord blijft? Hoe kunnen wij dan toch gelukkig zijn?

 

Het publiek dat de voorstelling eerder zag was diep onder de indruk, ook de Nederlandse pers was positief:

"Deze waanzinmonoloog van een zelfmoordenares laat Wendell Jaspers op haar indrukwekkendst zien."

(de Volkskrant)

 

“Ondanks alle levensangst getuigt Jaspers’ vertolking op virtuoze wijze van levensliefde: de dood wensen  om het leven gaaf en ongeschonden te houden.”

(NRC Handelsblad)

 

Publieksreacties via twitter:

RT @CarineCrutzen: Soms zou je mensen wel naar het theater willen slepen...#Psychosis #Toneelschuur
RT @cornaldm Cornald Maas: Hoe formidabel is Wendell Jaspers in Psychosis van Thibaud Delpeut - gaat dat later op het vasteland zien! #oerol

RT @liefsxanne: Absolute nr. 1: 4.48 psychosis .Wat een prachtige bittere voorstelling; dank voor deze intens mooie theaterervaring!

RT @hendriksmariska: Gisteren naar 4.48 Psychosis geweest. Was een indrukwekkende voorstelling. Heel mooi spel door Wendell Jaspers. Prachtige tekst.

RT @DeHeerRoestbak: 4.48 Psychosis. Gisteren. Van Sarah Kane. Door Wendell Jaspers. Oordeel indrukwekkend / heftig /bijzonder. #wow

RT @TheJoelieke: #4.48psychosis, niet geschikt voor #openzielen. Wanhopig treffend, walgelijk roerend, meedogenloos klievend#zinderendgetroffen

RT @kouters: Net terug van ‘4.48 Psychosis’ van Thibaud Delpeut. Engmakende krachttoer van Wendell Jaspers. #oerol

 

Leden van de Cliëntenbond GGZ  krijgen € 5,- korting op een entreekaart, die normaal € 17,50 is, nu slechts € 12,50. Men krijgt deze korting bij het reserveren of kopen van de entreekaarten aan de kassa door het codewoord: Cliëntenbond GGZ te noemen. (Internetkaartverkoop is met deze korting niet mogelijk. Deze actie kan niet samen met andere kortingen).

Tijdens de voorgaande speelperiode van 4.48 Psychosis hebben we gemerkt dat betrokkenen van dit thema extra geraakt werden door de voorstelling.